Turismul de aventură devine tot mai popular în Republica Moldova

Turismul de aventură devine tot mai popular în Republica Moldova. Una dintre principalele destinații este Orheiul Vechi. În curând, cei care vor vizita această rezervație cultural-naturală vor găsi acolo traseuri noi pentru bicicliști și alergători, dar și spații pentru observarea păsărilor.

Orheiul Vechi va deveni în curând principala destinație de vizitat pentru cei care sunt pasionați de turism de aventură. Acesta este scopul proiectului implementat, în perioada iunie-august 2018, de asociațiile obștești RunMoldova, Club sportiv de ciclism montan MTB și Mișcarea Ecologistă din Moldova.

În primă fază a proiectului Turism de Aventură Orheiul Vechi vor fi lansate trei trasee: Traseul fortificația getică Butuceni (4 km de drumeție și spațiu pentru observarea păsărilor, Orașul Medieval (7 km de drumeție și alergare) și Traseul Valea Țigăncii (5 km de ciclism și alergare).

Turismul de aventură este o soluție perfectă atât pentru turiștii care practică un stil activ de călătorii, cât și pentru sportivii amatori, care vor putea utiliza o serie de rute, cu distanțe de la trei până la câteva zeci de kilometri, pentru drumeții, alergări într-o ambianță naturală și istorică unică, cu acces gratuit în orice moment.

Orheiul Vechi este un loc bun pentru iubitori de birdwatching, susține ornitologul Silvia Ursul. În această rezervație naturală pot fi observate cel puțin 75 de specii de păsări, inclusiv grangurele (Oriolus oriolus), prigorie (Merops apiaster), pescărușul albastru (Alcedo atthis) și egreta mare (Casmerodius albus).

Orheiul Vechi găzduiește festivalul de muzică clasică în aer liber DescOperă, în cadrul căruia se va face lansarea proiectului privind Turismul de Aventură, susținut de Ministerul Educației Culturii și Cercetării, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova.

În cadrul evenimentului de lansare a celor 6 trasee de birdwatching, drumeție și ciclism din cadrul rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”,  au fost prezentate particularitățile acestor trasee și modalitățile de explorare a acestora, dar și materialele informative menite să îmbunătățească experiența vizitatorului în teren (pliante informative, ghid de păsări, hartă interactivă, Story Maps, etc).  Pe acest link puteți vedea o selecție de fotografii de la conferința de presă și drumeția pe traseu.

Acest produs a fost realizat în cadrul Proiectului “Comunitate responsabilă-peisaj terestru conservat”, realizat de Mișcarea Ecologistă din Moldova cu suportul Programului de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu implementat de PNUD. Partener strategic – Proiectul de Competitivitate în Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Partenerii proiectului: Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi; Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii; Asociaţia Națională pentru Turism Receptor din Moldova; Asociația Patronală din Industria Turismului.