”La concurs au fost depuse 69 de dosare. Inițiativele propuse au vizat localități din toată țara, literalmente”de la Naslavcea până la Giurgiulești”. Aceasta înseamnă că turismul receptor devine o afacere în care oamenii cred, o afacere la nivel de țară și nu doar un fenomen caracteristic câtorva zone. Pentru Efes a fost important să găsească printre dosare câteva inițiative inovatoare cu potențial deosebit și să le susțină. Totodată, printre cele 63 de proiecte care nu au fost selectate anul acesta sunt multe care, în configurația edițiilor viitoare ar putea să obțină finanțare. Apreciem curajul manifestat de către toți cei care au aplicat la programul de granturi și au prezentat inițiativele la care muncesc cu suflet și dedicație ”, a declarat Ludmila Andronic, Director Afaceri corporative Efes Moldova.
Proiectele selectate prevăd implementarea în Republica Moldova a proiectelor și activităților cu caracter inovator din diferite filiere a turismului, bazate pe experiențe autentice și bune practici internaționale.
”Am fost bucuroși să descoperim câte inițiative turistice interesante sunt în plină desfășurare în țară! Cu suportul Efes sau a altor finanțatori, aceste afaceri turistice vor face foarte curând deliciul vizitatorilor din țară și de peste hotare”, a menționat Victoria Bucătaru, Director Executiv ANTRIM.
Granturile au fost acordate următorilor beneficiari:
Beneficiarul planifică restaurarea pe principii eco a unei case tradiționale din Palanca, crearea unei ambianțe rustice îmbinând esteticul cu modernul. Casa restaurată va oferi posibilitatea de cazare a unui număr mai mare de turiști într-o zonă cu un potențial pe care organizatorii îl consideră important.
Proiectul se ambiționează să valorifice potențialul regiunii Nisporeni prin elaborarea unui traseu turistic marcat după standardele internaționale. Traseul va combina locuri pitorești cu o serie de experiente de ordin cultural tangibil și intangibil. Astfel, proiectul urmărește contribuirea la includerea zonei într-un nou circuit turistic, astfel sporind activitatea economică și dezvoltarea durabilă a regiunii.
Complexul de Meșteșuguri ”Arta Rustică„ – centru de renaștere a covorului autentic basarabean inclus în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al umanității UNESCO. Pentru a continua eforturile de conservare și promovare a tradițiilor seculare de țesere a covoarelor, muzeul își propune reformatarea activității într-un concept inovativ de muzeu multifuncțional dedicat covoarelor de colecție seculare.
Muzeul care urmează să se deschidă curând pentru public găzduiește o impunătoare colecție de flori, fiind o adevărată descoperire pentru vizitatorii satului Brănești. Fondatorul Muzeului Casa florilor, își propune să diversifice oferta experiențelor turistice din Moldova și să popularizeze speciile de plante care au fost căpătate prin selecție naturală în Moldova cât și pe alte continente.
Acest lac construit în anul 2010 și are diverse principii de activitate, ajungând în timp să fie unul dintre cele mai vizitate lacuri din țară. Scopul fondatorilor este de a diversifica serviciile oferite prin intermediul creării unei zone de glamping, în răspuns la cererea în creștere a noii abordări în turism, spirit urban transpus în natură. În Moldova, acest tip de recreere va fi o premieră în segmentul dat.
În calitate de ceramist olar intenționează să contribuie la continuitatea tradiției olăritului, în lumina evoluției spectaculoase a îndeletnicirii și a creativității meșterilor olari la mare căutare într-un context cultural-turistic.
Suma totală a granturilor oferite de Efes Moldova în acest an este de 495 000 (patru sute nouăzeci și cinci mii) lei.
Conceptul programului vizează susținerea micilor antreprenori din domeniul turismului receptor, încurajarea procesului de diversificare a serviciilor turistice oferite de către pensiunile și casele rurale din țară cât și oferta propusă de meșterii care continuă să practice și să promoveze îndeletnicirile în cele mai complexe meșteșuguri. Pe lângă acest fapt, inițiativa a fost direcționată către recunoașterea potențialului turistic din țară și prezentarea acestuia către societatea civilă într-o formă ce ar determina oamenii dornici să descopere Moldova să pornească în aventuri de descoperire și redescoperire turistică