Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a permis desfășurarea în aer liber a acțiunilor și evenimentelor culturale

La propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a permis desfășurarea în aer liber a acțiunilor culturale, organizate de către instituțiile teatral-concertistice și de cinema, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și a Instrucțiunii privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID – 19. Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței din 7 septembrie.

Totodată, a fost aprobată și Instrucțiunea privind măsurile de prevenire şi control a infecției COVID-19, aplicate la organizarea evenimentelor/acțiunilor culturale în aer liber, de către instituțiile teatral-concertistice şi de cinema.

Prin urmare, a fost stabilit un set măsuri de precauţie obligatorii, precum: purtarea măștilor, limitarea accesului, măsurarea temperaturii, evitarea cozilor, menținerea distanței fizice între spectatori, dar și între artiști și public ș.a. 

Instrucțiunea mai prevede delimitarea clară a spațiului în care se va desfășura evenimentul; evitarea scenelor teatrale care presupun contact fizic apropiat (la o distanță mai mică de 1 metru) mai mult de 15 minute, dar și evitarea organizării comercializării și consumului de produse alimentare şi băuturi alcoolice.

Precizăm că acreditarea evenimentelor/acțiunilor culturale în aer liber se va efectua în baza unui demers înaintat la minister cu minimum 3 zile înainte de desfășurarea acestora. La fel, organizatorii vor informa în mod obligatoriu organele de respectare a ordinii publice despre data, ora şi locul desfășurării evenimentului.

Informațiile sunt preluate de pe website-ul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

În contextul acestor vești, ANTRIM aduce la cunoștința tuturor operatorilor care desfășoară activități de turism vitivinicol – crame mici și mari, că de această decizie privind organizarea evenimentelor în aer liber pot beneficia și vinăriile, în cazul contractării unui instituții publice din cadrul MECC.  Prin urmare, luarea la cunostinta a setului de măsuri de precauţie obligatorii si implementarea acestuia, acreditarea evenimentelor/acțiunilor culturale în aer liber care se va efectua în baza unui demers înaintat la minister cu minimum 3 zile înainte de desfășurarea acestora sunt primii pasi. La fel, organizatorii vor informa în mod obligatoriu organele de respectare a ordinii publice despre data, ora şi locul desfășurării evenimentului. Și pentru ca vinăriile să beneficieze de condițiile acestei decizii, este necesar și un regulament ca urmare a aprobării de primire a permisiunii.

ANTRIM încurajează și oferă sprijin în acest sens în cazul dorinței de a organiza o activitate festivă cu ocazia Zilei Vinului și vă putem asista cu elaborarea regulamentului cu privire la desfășurarea evenimentelor în aer liber. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați Hotărârea nr. 29 din 7 septembrie 2020 a COMISIEI NAŢIONALE EXTRAORDINARE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ unde regăsiți și Instrucțiunea privind măsurile de prevenire şi control a infecției COVID-19, aplicate la organizarea evenimentelor/acțiunilor culturale în aer liber și să ne contactați la adresa de e-mail – office@antrim.md.