Drumul Vinului Moldovei – 1 an de afiliere la Rutele Culturale ale Consiliului Europei

Recent, se atestă un an de la integrarea rutei oeno-turistice nationale “Drumului Vinului Moldovei” în cadrul Rutelor cultural-europene acreditate ale Consiliului Europei, alături de alte 30 de itinerarii certificate sub auspiciile forului internațional. Din martie 2019, Moldova este parte din rețeaua pan-europeană de rute și experiențe turistice dedicate vinului – „Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne”, care are scopul de a promova călătoriile de descoperire a patrimoniului divers din Europa, în special oeno-culturale, de consacrare a valorilor globale, precum: diversitatea interculturală, dialogul inter-cultural transfrontalier și dezvoltarea durabilă a turismului.

Acreditarea europeană a fost promovată de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Domestic din Moldova (ANTRIM), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și al Marii Britanii, iar în decursul primului an de la acreditare „Drumul Vinului Moldovei” a continuat să se dezvolte și să se extindă, chiar dacă contextul pandemic a stăvilit și suspendat unele din cele mai ambițioase planuri de creștere. Totuși, peste 60 de destinații turistice, dintre care 30 crame au fost afiliate la Drumul Vinului Moldovei în anul 2020, iar 8 dintre acestea au obținut, în plus, certificarea „Safe Travels” a Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor (WTTC), implementată în Moldova de ANTRIM.

Directorul executiv al ANTRIM, Victoria Bucătaru a declarat că „Promotorii direcți ai ofertelor oenoturistice conștientizează importanța criteriilor de sustenabilitate ca premisă a competitivității destinațiilor turistice. S-a observat contribuția activităților de marketing pe care le-au adoptat vinăriile în atragerea turiștilor locali, primiți cu respectarea condițiilor de protejare a sănătății publice, inclusiv cu implementarea standardelor “Safe Travels”, dezvoltată de World Travel & Tourism Council (WTTC). Cramele sunt mereu în avangarda sectorului turistic, drept locomotive de dezvoltare și adaptare, ceea ce au demonstrat și în acest an dificil 2020.

Odată cu stoparea și diminuarea circuitului turistic, cramele turistice și destinațiile asociate au suferit scăderi dramatice a numărului de vizitatori și ale încasărilor de la 50% la 80% din cifrele înregistrate în 2019. Cele mai îndrăgite evenimente oenoturistice, festivalurile și târgurile nu au putut fi organizate, fiind înlocuite parțial cu vizitele turiștilor locali, care, în grupuri mici și în escapade mai scurte, au vizitat destinațiile vitivinicole din țară. ANTRIM a susținut și implementat campanii de promovare a turismului domestic,  a organizat seminare și instruiri online pentru membrii Drumului Vinului Moldovei, precum și a inițiat parteneriate regionale pentru sporirea ofertei regionale de tururi și experiențe turistice. De asemenea, zeci de noi semne rutiere turistice au fost amplasate pe drumurile naționale și locale, printr-un parteneriat public-privat între autoritățile publice și proiectele de dezvoltare, sporind accesul turiștilor la cramele și atracțiile parte ale rutei naționale oenoturistice.

Grație complexității și valorii intrinseci a proiectului „Drumul Vinului Moldovei”, ruta turistică a fost  desemnată finalistă (locul II) și premiată în categoria „Destinație Turistică Culturală Durabilă în 2020”, în cadrul concursului organizat de Rețeaua Europeană de Turism Cultural (ECTN) în colaborare cu Consiliul Europei. Distincția denotă realizările semnificative în materie de contribuție a valorilor culturale în industria turismului; diversitate culturală; promovare internațională; marketing local și poziționare a rutei ca destinație culturală și ca premiză pentru dezvoltare durabilă. În egală măsură, proiectele care devin câștigătoare sunt cele care aduc cele mai semnificative beneficii comunităților locale, mediului de afaceri, vizitatorilor și altor actori ai filierei turistice.

Diana Lazăr, Vice-Directorul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Marii Britanii, subliniază că „Ruta turistică națională „Drumul Vinului Moldova” promovează cu succes experiențele culturale, istorice și gastronomice în favoarea dezvoltării turismului durabil, în regiuni, dar implică și aspirații de dezvoltare și expansiune. 34 de antreprenori destinațiile turistice incluse în acest itinerariu au beneficiat de asistența Proiectului de Competitivitate din Moldova, prin granturi și sprijin în dezvoltarea afacerii, ceea ce a condus la o mai mare diversitate și calitate a experiențelor oenoturistice incluse în Drumul Vinului Moldovei.

La data de 28 Februarie 2021, membrii „Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne” s-au întrunit pentru a discuta obiectivele de valorificare a experiențelor turistice în combinație cu patrimoniul cultural al țărilor implicate, prin conexiuni între rutele din jurul Mării Negre, a Dunării, dar și între Caucaz și Europa Centrală și de Est, eveniment care a încoronat activitatea pe durata unui an de la certificarea Drumului Vinului Moldovei în cadrul „Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne”.

Drumul Vinului Moldovei a animat spiritul de mândrie națională, de rezistență și optimism pentru o dezvoltare durabilă a Republicii Moldova pe arena internațională a turismului, devenind totodată o platformă de parteneriate și colaborări inter-sectoriale.

Astfel, ANTRIM, în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului, prin implicarea agenților economici din domeniul turismului vitivinicol își propun stabilirea unor obiective de colaborare și parteneriat pentru dezvoltarea Drumului Vinului, promovarea internațională, inter-conectarea regională și globală cu alte itinerarii turistice, inclusiv prin cooperare și activități pe termen lung, conform foii de parcurs exprimată de Rezolutiile Consiliului Europei.

Cristina Frolov, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului constată că „Turismul vitivinicol este în centrul ofertei unice de țară, care ne diferențiază pe plan global și grație căruia Moldova poate să atragă turiștii din proximitate dar și din cele 63 state unde vinurile noastre sunt exportate. Drumul Vinului Moldovei este primul traseu turistic național care a integrat rutele cultural-turistice ale Consiliului Europei și reprezintă o confirmare a potențialului nostru vitivinicol, dar și o afirmare a succeselor înregistrate de industria vitivinicolă în sinergie cu industria turismului, ale căror principii de dezvoltare sunt similare Republicii Moldova.

 

Ruta „Drumul Vinului Moldovei” cuprinde 7 itinerare vinicole și gastronomice unice, 30 de vizite la vinării, crame, vinoteci, zeci de evenimente cultural-turistice și numeroase experiențe culturale, istorice și gastronomice și înglobează un total de 1 560 km de circuite în cele trei regiuni viticole cu Indicație Geografică Protejată, fiind marcată cu aprox. 450 indicatoare rutiere turistice, promovate prin cataloage, broșuri și hărți, dar și de sute de apariții în publicațiile internaționale de specialitate, inclusiv în „Lonely Planet”, una din cele mai prestigioase ediții din lume.