Drumul Vinului Moldovei – prima rută turistică din Moldova certificată de Consiliul Europei ca rută cultural-europeană, înregistrată în Iter Vitis. Valorificare și oportunități pentru destinațiile oenoturistice: afiliere, standarde, promovare.

Nu ai reușit să urmărești Sesiunea de prezentare a avantajelor afilierii, beneficiilor și oportunităților de care pot dispune entitățile din industria vitivinicolă și a turismului vitivinicol deopotrivă, garantate de către Institutul European de Rute Culturale și Consiliul Europei ? Am făcut notițe pentru tine! Vezi sinteza noastră și vizualizează video-ul sesiunii pe paginea de Facebook:

https://www.facebook.com/ANTRIM.MD/videos/980435045713738 

Vezi mai jos rezumatul sesiunii

La data de 25 august, 2020, pe platforma online a Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova au fost prezentate în atenția reprezentanților industriei vitivinicole, turismului vitivinicol și entităților vizate de aceste domenii, oportunitățile de valorizare a primului itinerariu cultural-turistic și de mândrie a neamului nostru – Drumul Vinului Moldovei al Republicii Moldova înregistrat în rețeaua „ITER VITIS- Les Chemins de la vigne, rută culturală certificată de Consiliul Europei.

 

La deschiderea evenimentului, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării – Dnul Igor Șarov a menționat rolul patrimoniului, valorilor și culturii noastre, așa cum de peste 6 milenii, încă din epoca civilizației Cucuteni, dar și mai apoi de-a lungul vremii, strugurii de viță de vie, vinul, tradițiile, religia, cultura și arta s-au impregnat profund în felul nostru de a fi, de a trăi, de a ne onora viața și de a strădui spre veșnicie.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a inițiat proiecte de valorizare, protejare și păstrare a patrimoniului cultural național, precum Covorul basarabean, Mărțișorul, arta vernaculară, sau cultura vinului, înaintate diverselor foruri internaționale pentru recunoaștere, promovare, protejare și valorificare. Faptul că în acest an, 2020, Drumul Vinului Moldovei a devenit primul traseu turistic certificat de Consiliul Europei ca rută cultural-europeană, parte a Rutei „Iter Vitis – Les chemins de la vigne” este un succes al reușitei colaborări între producătorii de vinuri, agențiile de turism, asociația de turism receptor și domestic – ANTRIM, și autoritatea centrală în domeniul culturii.

În conextul actual, e important de a fi solidari, a ne susține reciproc, statele membre ale Consiliului Europei, antreprenori locali, instituții culturale și de patrimoniu, cetățenii din Moldova și din diasporă, pentru a valoriza nemărginitul patrimoniu cultural-istoric, a-l promova pentru turiștii străini și localnici, a dezvolta istorii de succes pe care să le lăsăm moștenire generațiilor viitoare.

 

În continuare, Dnul Stefano Dominioni, Directorul Institutului European de Rute Culturale, Consiliul Europei a remarcat prezența și participarea reprezentantului autorității de stat din domeniul culturii – Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul evenimentului și a subliniat importanța conlucrării în vederea realizării inițiativelor de acest gen, în special în contextul în care Republica Moldova este membru al Consiliului Europei (CoE).

De asemenea, Dnul Dominioni a felicitat Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova pentru că a devenit inițiatorul afilierii Rutei Drumul Vinului din Moldova la ruta cultural europeană certificată de Consiliul Europei și că a reușit să evidențieze cu succes experiențele autentice vitivinicole și itinerariile de turism vitivinicol, dovada eforturilor dedicate de dezvoltare. Domnul Dominioni a prezentat publicului avantajele de a face parte din traseele cultural europene și cele asociate afilierii la rutele culturale ale Consiliului Europei, care este o garanție a excelenței și o rețea pentru diseminarea activităților inovatoare, a practicilor culturale și artistice, precum și a standardelor de calitate pentru o dezvoltare culturală durabilă.

 

Domnul Eugeniu Burdelnii, Expert Guvernare în cadrul Fondului de Bună Guvernare al Marii Britanii (UK Good Governance Fund) a reiterat că Ambasada Marii Britanii, în special Fondul pentru Buna Guvernare al Marii Britanii susține plenipotențiar dezvoltarea turismului în Moldova prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova. Domnul Burdelnii a evidențiat rolul certificării primei rute cultural-turistice în sistemul rutelor cultural europene certificate de Consiliul Europei și anume cel de consacrare a vastei culturi naționale, patrimoniului turistic valoros și secolele de tradiții. Experiențele rurale, patrimoniul etnografic sunt parte a acestei rute afirmate și recunoscută la nivel european. Prin această rută turistică, se dinamizează dezvoltarea regională, și anume prin intermediul celor 45 destinații oenoturistice și celelalte peste 30 puncte cultural turistice, de care vor beneficia mii de moldoveni încadrati în industria turismului și a ospitalității.

 

ANTRIM, partenerii de implementare a proiectului și întreagă industrie au fost felicitați cu ocazia certificării Drumului Vinului Moldovei ca rută cultural-europeană, Iter Vitis de către Doamna Iulia Dăngulea, Consilier, Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri din România. În cadrul webinarului, inițiativa pentru informare și schimb de experiență în România a fost expusă în contextul dezvoltării actuale a unor rute viticole la nivel național și județean, în România. De asemenea, planuri de colaborare pot fi setate la baza bunelor practici și împărtășirii succeselor înregistrate în industrie.

 

Dna Diana Lazăr, din numele Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova și Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Ukaid a relatat că Rutele Vinului din Moldova au fost elaborate, în urma unui program complex de dezvoltare, implementat în ultimii 5 ani.  

“Itinerarul cuprinde trei zone cărora li se atribuie indicație geografică protejată. Ruta Vinului a zonei cu IGP Codru este reprezentată de cel mai mare număr de vinării, iar aici puteți găsi un vin remarcabil, fie că e alb, roșu și inclusiv, vin spumant. Ruta vitivinicolă din regiunea cu Indicație Geografică Protejată Valul lui Traian își are originea în capitală, Chișinău și se întinde până la sud-vest. Cunoscută pentru soiurile sale roșii, străbate teritoriul autonom Găgăuzia din Moldova, o zonă cu influență istorică turcească și cu gastronomie diversă. Traseul Vinului corespunzător regiunii IGP Ștefan cel Mare, care începe la Chișinău și continuă spre sud-est, vă duce într-o călătorie plină de vinuri incredibile, monumente istorice și peisaje uluitoare ”, a comunicat Doamna Lazăr, directorul adjunct al Proiectului de Competitivitate din Moldova, directorul strategic al ANTRIM.

 

Președintele Federației Iter Vitis, Doamna Emanuela PANKE, a prezentat cele mai bune practici și istorii de succes ale Traseului cultural european „Iter Vitis -Les Chemins de la Vigne”, la care Moldova a aderat, cu un program cuprinzător de trasee turistice, patrimoniu cultural și activități imersive. „Rutele Vinului din Moldova sunt un adevărat exemplu de excelență și coeziune între reprezentanții instituțiilor publice și private interesate, oferind experiențe autentice și de descoperire culturală.

Întrucât în cadrul rețelei iter Vitis vinul se percepe drept o vastă cultură și un dialog intercultural, prezenți în Europa și nu doar, vinul este și un instrument de diplomație culturală. Activitățile și proiectele în derulare susțin implicarea tinerilor, prin intermediul sesiunilor de training si traineeship; implică țările din Orientul Mijlociu, orientate către studierea originii, călătorii viței de vie, de la Caucaz la Orientul Mijlociu și apoi sosirea în sudul Italiei și de acolo în Franța și Spania. Domeniile de suport includ activități de promovare a turismului, elaborare de catalog Iter Vitis cu incluziunea țărilor adriatice și balcanice, premierea Iter Vitis și suport pentru producătorii de vin.

Moldova poate beneficia de integrarea și rutelor regionale, cum ar fi Ruta Dunăreană a Vinului, Traseele culturale ale Mării Negre, precum și colaborarea cu Ruta emergentă a Vinului Caucazian, parte a rețelei Iter Vitis ”, a declarat doamna Panke în timpul conferinței online.