EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY SA în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) anunță ETAPA a DOUA a concursului de granturi mici „PRIETENEȘTE PENTRU TURISM”

Prietenește pentru turism” – un mesaj de încurajare pentru afacerile rurale din turism cu potențial și dorință de a valorifica aportul pe care acestea îl pot aduce dezvoltării turismului local. Gospodăriile din sate, casele rurale, pensiunile din țară, satele noastre, localitățile și afacerile din turism,  reprezintă locurile unde tradițiile și istoria sunt prezente, iar oamenii care stau în spatele acestor locuri, reinventează noțiunea de turism rural pentru a oferi vizitatorilor săi posibilitatea de a trăi specificul locațiilor tradiționale.
Etapa a doua a concursului iși extinde spectrul și orizonturile și mai include o posibilitate în plus de dezvoltare a turismului din Moldova prin includerea  și implicarea în concurs a dosarelor din partea primăriilor, care își vor asuma dublarea sumei accesate în cadrul proiectului  pentru dezvoltarea obiectivelor  turistice propuse în zona  lor de activitate.

EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY SA în parteneriat cu Asociația  Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) continuă inițiativa comună ce vizează încurajarea procesului de diversificare și dezvoltare a serviciilor turistice din țară, ce se va reflecta în procesul de poziționare a Republicii Moldova drept o destinație turistică bazată pe durabilitate, autenticitatea tradițiilor și dezvoltare accelerată, dar responsabilă. Programul de dezvoltare oferă valoare adăugată experiențelor deja existente și îmbunătățirea acestora pentru a învăța și ghida vizitatorii în crearea unei noi viziuni asupra turismului local și valorificarea întru deplina a satisfacerii cererii, ce atestă o creștere continuă pe piața locală, la fel susține activitățile direcționate către organizarea activităților pentru odihnă activă sustenabilă și pentru protecția mediului înconjurător.

Parteneriatul Efes Vitanta Moldova Brewery și Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova reprezintă un program de granturi, lansat în contextul implementării programului de susținere al turismului rural denumit „PRIETENEȘTE PENTRU TURISM”, adresat industriei turismului din Moldova. Acest grant poate fi valorificat pentru îmbunătățirea unor facilități deja existente, sau pentru a diversifica acitivățile propuse turiștilor. 

Ludmila Andronic, Director Afaceri Corporative Efes Moldova: Suma totală a granturilor oferite de Efes Moldova în 2020 a constituit 495.000 (patru sute nouăzeci și cinci mii) lei.  Rezultatul primei etape a proiectului ”Prietenește pentru turism” a demonstrat că așteptările pe care le-a avut Efes Moldova cu privire la acest proiect au fost corecte. Am primit multe aplicații, unele cu potențial deosebit, și după ce am ales cei 6 câștigători am urmărit cu plăcere cum aceste proiecte s-au transformat în realitate. Sperăm că ajutorul nostru prietenesc va reuși și în acest an să reunească oamenii buni, să  creeze oportunități de venituri și de dezvoltare personală a beneficiarilor.”

Victoria Bucătaru, Director ANTRIM relatează că:  “ Efes Moldova actionează ca un motor de regenerare a industriei turismului în etapa post-covid. Exemplu de parteneriat colaborativ între industrii și transformări de relații corporative în unele sustenabile și Prietenesti cu turismul in acest caz. Rezultatul acestui parteneriat este unul cu ingredientul de bază – Business Uman. Este o companie care investește cu grija de patrimoniu și bunuri locale pentru o dezvoltare rațională și sustenabilă a tursimului autohton, investește în turismul transformational și inspirațional. Este extrem de onorabilă acțiunea EFES Moldova și exemplu demn de urmat, când o industrie atât de puternică susține o altă de importanță vitală într-o economie, și care se află într-o situație post-pandemică într-atât de afectată.

 

Pentru a participa în cadrul concursului de granturi, urmează a fi prezentate Comisiei de Evaluare documentele necesare împreună cu cererea de finanțare. Solicitanții vor propune strategii de implementare a proiectului descris mai sus, prezentând inovațiile ce constituie punctele forte ale organizației. În contextul pandemiei COVID-19, solicitanții vor prezenta setul de documente  prin intermediul unui e-mail la adresa de e-mail: director@antrim.md. Perioada deschisă pentru aplicări – de la 11 august 2021 până la 20 septembrie 2021.

Moment inspirat si motivat de două experiențe similare extraordinare din prima etapă și anume atît crearea primului traseu de drumeție la Nisporeni, cât și diversificarea ofertei turistice a Moldovei  cu 4 noi trasee ecoturistice unice în comuna Sipoteni. 

În prima etapă, Granturile au fost acordate următorilor beneficiari:

  1. Pensiunea turistică Casa Veche Zona țintă de dezvoltare – satul Palanca, Ștefan Vodă; 
  2. Turoperatorul Tatrabis.  Zona țintă de dezvoltare – regiunea orașului Nisporeni;

  3. Complexul de Meșteșuguri ”Arta Rustică„. Zona țintă de dezvoltare – satul Clișova Nouă, raionul Orhei;

  4. Muzeul ”Casa florilor„.  Zona țintă de dezvoltare – satul Brănești, raionul Orhei;

  5. ”Fishing Park Clișova„. Zona țintă de dezvoltare – satul Clișova, raionul Orhei;
  6. Scutelnic Lilian – meșter ceramist – olar. Zona țintă de dezvoltare – satul Trușeni.

  • Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) este asociația companiilor din domeniul turismului receptor și intern din Moldova, cu o activitate prodigioasă de promovare a Moldovei ca destinație turistică pe plan internațional și local, de dezvoltare de produse turistice, susținere a mediului de afaceri din filiera turismului, fiind membru Economic de pe lângă Prim Ministru și membru ITER VITIS – Les chemins de la vigne, rută culturală certificată de Consiliul Europei, membru al Federației Mondiale a Asociațiilor Ghizilor de Turism Profesioniști (WFTGA). Inițiativele și activitățile sunt implementate cu suportul partenerilor strategici.