Micii antreprenori din turismul rural vor beneficia de un cadru regulatoriu favorabil. Parlamentul Republicii Moldova a aprobat extinderea cu 2 ani a regimului de patentă de întreprinzător pentru casele rurale și prestatorii de experiențe turistice

Sute de prestatori de servicii turistice – antreprenori (ghizi, artizani, meșteșugari etc.) și familii deținătoare de case rurale – vor avea dreptul de a activa în următorii 2 ani în baza patentelor de întreprinzător. Acest regim va impulsiona dezvoltarea turismului rural și atractivitatea Moldovei ca destinație turistică pe plan internațional printr-o ofertă diversificată și autentică.

Un nou proiect de lege, care a fost votat în lectura a doua, prevede înlăturarea barierelor birocratice, asigurând cadrul necesar pentru dezvoltarea afacerilor liberilor profesioniști și ale micilor întreprinzători din domeniul turismului rural. Prin modificarea Legii nr. 93/1988, se extinde perioada pentru desfășurarea activităților turistice sub regim de patentă de întreprinzător, până în decembrie 2025.

Modificarea legii pentru extinderea termenului de activitate în baza patentei a fost realizată în temeiul solicitărilor formulate de reprezentanții celor 120 IMM-uri din turism, inclusiv zeci de case rurale, pensiuni, mici producători, artizani, ghizi, prin intermediul adresării Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern (ANTRIM). Comisia Parlamentară Economie, buget și finanțe a susținut amendamentul deputatei Marina Morozova, în vederea menținerii cadrului regulatoriu favorabil pentru inițiativele de afaceri din domeniul turismului. 

Aplicarea acestei legi va susține existența afacerilor actuale, cum ar fi serviciile enogastronomice și artizanatul, disponibile în incinta caselor rurale, care vor putea fi valorificate și în următoarea perioadă în baza patentelor. Totodată, modificarea legislativă va impulsiona și va încuraja investițiile în domeniu, ceea ce va stimula apariția unor noi afaceri, contribuind astfel la diversificarea și îmbunătățirea continuă a ofertei turistice naționale, valorificarea talentelor și tradițiilor locale, dar și suplimentarea surselor de venit ale comunităților. 

La nivel național, în anul 2023 au fost înregistrați 221 de antreprenori din sectorul turismului rural care activau în baza patentei de întreprinzător. În total, numărul patentelor emise pentru servicii turistice în ultimii 5 ani a depășit 650 de unități.

În Moldova, există peste 80 de case rurale și pensiuni agro-turistice, care au beneficiat de suportul și asistența tehnică a partenerilor strategici, dar și de suportul de lobby și advocacy oferit de ANTRIM privind facilitarea mediului de afaceri al industriei turismului.

Numărul acestora se va dubla în următorii ani, după ce Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR), finanțat de USAID, care are scopul de a susține dezvoltarea turismului intern și receptor, va oferi 80 de granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor din domeniu. În ultimii 2 ani turismul în Moldova a cunoscut o creștere semnificativă. În 2022 Moldova a fost vizitată de 4,7 milioane de străini, dintre care 162.000 de turiști, care au generat venituri de 317 milioane USD, ceea ce reprezintă 2,2% din PIB-ul Republicii Moldova. În perioada ianuarie – iunie 2023 numărul turiștilor a crescut cu 110% față de aceeași perioadă a anului trecut. În primele 9 luni ale anului 2023 a fost înregistrată o creștere a cazărilor în toate structurile, iar pensiunile au înregistrat un număr de turiști cu 5,7 mii (+20,4%) mai mare comparativ cu anul precedent. Datele sondajelor efectuate în rândul turiștilor străini au reliefat preferințele acestora pentru experiențe autentice în mediul rural.