În perioada sărbătorilor de iarnă, se lansează o nouă campanie de promovare a ofertei turistice locale „De sărbători, Moldova te așteaptă acasă”

„De sărbători, Moldova te așteaptă acasă” este genericul campaniei lansate pe 18 Decembrie de Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, Ministerul Culturii, Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră, Asociația Națională pentru Turismul Receptor și Intern din Moldova, USAID și PNUD Moldova.

Campania „De sărbători, Moldova te așteaptă acasă” este organizată cu prilejul sărbătorilor de iarnă, în contextul Zilei Internaționale a Migrantului dar și cu scopul de a a face și mai cunoscută și atractivă oferta turistică a țării noastre, în perioada sărbătorilor de iarnă, atât pentru diasporă dar și pentru turiștii străini ce ne vizitează țara.

Evenimentul de lansare a campaniei a avut loc sub acorduri de fanfară și cu împărțirea de daruri frumoase în zona de sosire a Aeroportului Internațional Chișinău, iar pe parcursul perioadei următoare cetățenii care revin de sărbători acasă vor fi întâmpinați cu câte o carte poștală tematică cu o urare de bun venit acasă. Cărțile poștale vor fi distribuite la punctele de trecere a Frontierei de Stat din Leușeni, Sculeni, Palanca, Costești și Giurgiulești și Aeroportul Internațional Chișinău.

În mesajul de debut, Secretarul general al Guvernului, Igor Talmazan a afirmat că, în cadrul evenimentului a fost lansată o gamă largă de acţiuni. În toate posturile vamale, în special, la postul vamal Leuşeni, care este cel mai mult traversat, au fost amenajate diferite decoraţiuni cu suportul partenerilor externi, pentru a reda spiritul sărbătorior de iarnă. Totodată, dl Igor Talmazan a menționat faptul că, cetăţenii Republicii Moldova aşteaptă o deschidere financiară mai mare pentru a reveni acasă. În context, a punctat unele măsuri care se întreprind în conformitate cu legislația, dar și în limita capacităţilor financiare pentru a oferi posibilitate conaţionalilor noştri, să revină cu traiul în țară. De asemnea, Secretarul general al Guvernului a adus mulţumiri membrilor diasporei, grupurilor de iniţiativă din diferite ţări, care încearcă să menţină și să dezvolte tradiţiile Republicii Moldova.

“Bucuria și liniștea sărbătorilor de iarnă ne ajută mereu să conștientizăm cât este de important să fim alături de cei dragi. Echipa Poliției de Frontieră, cu drag a acceptat și s-a alăturat acestei campanii, pentru că ne dorim să întâmpinăm cetățenii având deosebita ocazie să le zicem încă de la intrare în țară- „La mulți ani și sărbători în siguranță!” a punctat Rosian Vasiloi, Șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

”Ne bucurăm că suntem parte acestei campanii și în ajunul frumoaselor sărbători de Iarnă suntem primii care la posturile vamale de frontieră întâlnim conaționalii cu buna dispoziție și cu mesajul „De sărbători, Moldova te așteaptă acasă” și în perioada campaniei Serviciul Vamal a asigurat amenajarea posturilor vamale de frontieră cu decorațiuni de sărbători, dar și a întreprins mai multe acțiuni menite să contribuie la fluidizarea traficului” a menționat Serghei Țugui, Șeful adjunct al Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal.

De regulă, mii de conaționali revin de sărbători acasă pentru a sărbători alături de familie Crăciunul și începutul noului an. În Moldova, sărbătorile de iarnă abundă de obiceiuri unice și tradiții autentice, care aduc farmec acestei perioade.

“Inițiativa își propune să readucă în vizor și oferta turistică a Moldovei, în perioada vacanțelor de iarnă, care include activitățile specifice traiului liniștit de la sate: distracții în aer liber, experiențe culturale caracteristice comunităților rurale, dar și posibilitatea de a cunoaște tradițiile populare, prin bucatele pregătite de gospodinele satului, servite alături de vinurile de calitate produse de vinăriile moldovenești” a menționat Benjamin Toric, Director al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID Moldova.

Tradițional, în perioada sărbătorilor de iarnă pensiunile din întreaga țară se întrec în multitudinea de activități puse la dispoziția turiștilor care le calcă pragul. Astfel, oaspeții, conaționalii din diasporă pot participa la ateliere de gătit sarmale, plăcinte și cornulețe cu vișine, pot admira împrejurimile satelor mergând la plimbări cu sania și își pot ajusta activitățile sejurului, în funcție de preferințe.