Lansarea Proiectului Transfrontalier HERIPRENEURSHIP în cadrul celei de a VIII-a ediție a Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”

În data de 18 decembrie 2021 a avea loc ediția a VIII-a a Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului” la Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. 

Subiectul cheie din acest an a fost semnificația covorului în contextul Nunții moldovenești. Pentru a simți la propriu feeria acestei tradiții, în cadrul ediției actuale a Târgului Covorului organizatorii au amenajat spațiul din curtea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală astfel, încât toți vizitatorii au devenit nuntași.
Între prezentarea obiceiurilor au avut loc popasuri muzicale în interpretarea artiștilor precum: Cornelia Ștefăneț; Igor Cuciuc și Adriana Ochișanu; Maria Iliuț și ansamblul folcloric Crenguța de iederă.
 
Scopul Târgului Național al Covorului este valorificarea covorului tradițional, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, precum și familiarizarea publicului cu tradițiile și obiceiurile românești și semnificația covorului în cadrul acestora.

În cadrul Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului” a avut loc și lansare proiectului transfrontalier  HERIPRENEURSHIP –
“Stabilirea de parteneriate de lungă durată pentru modernizarea ofertelor bazate pe patrimoniu și crearea de noi oportunități de investiții în turism și în industriile culturale și creative în zonele desemnate de UNESCO din bazinul Mării Negre”

Proiectul își propune să conecteze companiile din turism și părțile interesate din jurul siturilor UNESCO selectate din bazinul Mării Negre pentru a crea și gestiona un produs turistic atractiv și inovator, bazat pe experiență și creativitate. În Moldova, ne vom concentra pe măiestria tradițională a covoarelor de perete (“Arta Rustica” Clisova-Nouă) și pe zonele satelit de interes cultural, istoric, religios și de altă natură.

Vizita partenerilor în Republica Moldova va avea loc în perioada 18 – 20 ianuarie anul 2022.

La evenimentul de lansare a fost prezent Ministrul Culturii Republicii Moldova – Sergiu Prodan, care s-a expus privind importanța unui proiect transfrontalier de acest fel, menit de a conserva și promova patrimoniului cultural imaterial. Doar lucrurile autentice pot deveni atractive, fiind un motor de dezvoltare a turisului. De asemenea, Dumnealui a adăugat că doar prin păstrarea și replicarea valorilor naționale vom spori atractivitatea și potențialul ofertei turistice pentru economia națională.

De asemenea a avut loc și prezentarea unui video de salutare din partea Leaderului de Proiect – Grecia