Zeci de locuri istorice, peisaje naturale inedite, tradiții autentice și cultura gastronomică din sudul Moldovei au fost conectate în patru trasee turistice cu o distanță totală de 173 de kilometri. Fiecare dintre cele patru trasee oferă peisaje reprezentative pentru această regiune: mici insule de păduri, pajiști și pășuni, câmpii întinse și stepe aride specifice sudului țării.
Evenimentul de lansare a fost onorat cu prezența Directorului Misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander, Directorului de proiect MCTA, Tatiana Durleștean, Secretarului de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, operatorilor și ghizilor de turism, reprezentanților autorităților publice locale, dar și gazdelor evenimentului Vinăria din Vale și Eco Village Văleni.
Susținerea sectorului turistic creează locuri de muncă în regiunile rurale, în special pentru femei, și stimulează dezvoltarea regională și antreprenoriatul. Extinderea ofertei turistice, cu accent pe atracțiile locale, și îmbunătățirea facilităților de turism rural stimulează atragerea turiștilor internaționali Conectarea pensiunilor, cramelor, micilor artizani și a muzeelor în trasee turistice oferă o gamă largă de experiențe noi turiștilor, și poate crea oportunități de dezvoltare turistică în regiune.
De asemenea USAID susține 20 de pensiuni rurale să își mărească capacităție de cazare și să diversifice produsul turistic, astfel ajutîndu-i să extindă durata sejurului turiștilor la pensiunie, și să-și crească incasările. Aceast suport ajută la consolidarea turismului în Moldova în această perioadă dificilă pentru sector, și vine să sporească capacitarea de resiliență pe termen lung a pensiunilor rurale la diverse perturbări economice
Primii 16 sportivi amatori, pasionați de alergare și ciclism au testat traseele, au descoperit autenticitatea regiunii și au apreciat specificul gastronomiei locale.
Fiecare traseu are circa 40 km lungime și poate fi parcurs fie cu bicicleta, fie pe jos, din orice punct de pornire dorește turistul. Traseele de ciclism sunt bine marcate, cu indicatoare ecologice. Totodată, cu ajutorul codurilor QR e posibilă descărcarea hărților în format digital de pe portalul www.moldova.travel. Pe portal pot fi găsite recomandări despre locuri de odihnă, cazare, relaxare, activități în natură, evenimente de interes pentru turiști. Traseele urmează în mare parte drumurile naționale, dar există și segmente cu drum de țară sau care trec prin păduri.
Cu sprijinul MCTA, unele pensiuni și crame de pe trasee au fost dotate cu biciclete și corturi pentru a fi oferite spre închiriere turiștilor care îi vizitează. Alții au primit oale speciale „tandyr”, pentru a putea diversifica oferta gastronomică și a organiza ateliere culinare. Aceste facilități îmbogățesc experiențele turistice astfel încât traseele din sudul Moldovei să devină mai atractive pentru turiștii. ANTRIM dezvoltă produsul turistic local având o viziune complexă și abordând toate aspectele necesare pentru ca acesta să se bucure de interes din partea oaspeților: dezvoltarea de aptitudini, promovare, crearea conținutului de calitate și comunicare. Investiția efectuată de proiect în marcarea a 173 km de traseu, cât și digitizarea hărților, a constituit 40,000 USD
Traseul de ciclism C2 întitulat „Pe urmele culturii, tradițiilor și bucătăriei găgăuze”: traseul de ciclism Comrat – Ceadîr Lunga.
Acest traseu are o lungime de 53 km iar turiștii pot descoperi gastronomia locală autentică a comunității găgăuze. Pornind de la Comrat, capitala Găgăuziei, și mergând cu bicicleta prin mediul rural și satele găgăuzie, veți simți atmosfera găgăuză – unică prin originile sale etnice turcești – și veți gusta mâncărurile, aromele și vinul tradițional. Pe acest traseu veți avea șansa de a degusta vinul a două dintre cele mai cunoscute crame locale, de a explora istoria în cele mai cunoscute muzee găgăuze și de a încerca cele mai bune giuzlemea și kavurma la Complexul etno-turistic „Gagauz Sofrası”.
Traseele de ciclism C3, C4, C5, întitulate „Descoperă căldura Moldovei de Sud”, vor încânta vizitatorii pentru a reveni iar și iar în cea mai caldă regiune a țării.
C3 – Traseul Plopi-Pascani include vizite la crame și legătura cu natură. Pe acest traseu veți găsi singurul izvor din Moldova a cărui apă arde și veți descoperi frumosul oraș balnear – Cahul
C4 – Traseul de ciclism Plopi – Pașcani – Slobozia Mare este unic prin diversitatea peisajelor naturale pe care le prezintă, dar și prin oamenii pe care-i vei întâlni de-a lungul lui – meșteri populari, gospodine, cântăreți și oameni simpli, dar deosebiți din sud. Pe acest traseu veți avea o experiență culinară autentică din regiunea de sud. De asemenea, puteți experimenta mai multe aventuri ușoare – plimbări cu barca pe apă, observarea păsărilor, plimbări cu cai sau căruțe. Traseul include 9 artizani, 2 muzee, pensiuni, crame, dar și unele dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Moldova, mai ales la apus – Dealurile de Aur Văleni și Lacul Beleu – un loc perfect de relaxare după o zi lungă pe bicicletă.
C5 – Traseul de ciclism Slobozia Mare – Vulcănești vă invită să descoperiți peisaje naturale neexplorate unde veți pedala de-a lungul dealurilor acoperite cu vii și livezi. Traseul este relativ ușor, cu o lungime de 30 km, astfel încât să permită admirarea satelor și viața la țară. La finalul traseului de ciclism, veți avea șansa de a cunoaște găgăuzii, tradițiile și bucătăria la Crama Kara Gani din Vulcănești. Vă recomandăm să ajungeți în Slobozia Mare cu o seară înainte de a începe turul cu bicicleta, pentru a vizita crama Vinăria din Vale și să faceți un tur cu degustare de vinuri, dar și să vizitați satul și rezervația Beleu din apropiere, unde puteți solicita de la biroul Rezervația Naturii o plimbare cu barca pe Lacul Beleu
Rutele „Descoperă căldura Moldovei de sud” vă vor face să explorați lumea aromelor și gusturilor autentice. De-a lungul traseului, puteți începe cu posmeți caracteristici regiunii (coptură cu brânză) la Casa Bunicului, apoi lua prânzul cu un pește din Prut pregătit în tandîr la Eco Village Văleni, și încheia ziua cu o aromată degustare de vinuri la Vinăria din Vale, asociată cu cașcavaluri și fructe uscate.Vă garantăm un amalgam de senzații gustative și burta plină de plăcere. Caloriile nu vor fi o problemă, doar veți merge în această aventură gastronomică pe bicicletă!
De asemenea, în cadrul lansării oficiale a traseelor turistice a avut loc și un masterclass culinar, unde au participat reprezentanți ai USAID, Ministerului Culturii și directorul executiv ANTRIM. Aceștia au confecționat tradiționalii pesmeți, așa numita coptură cu brânză din regiune.
USAID susține dezvoltarea turismului durabil în Moldova din anul 2013, pentru a pune Moldova pe harta internațională a turismului. USAID, prin Activitatea de Susținere a Competitivitățiii în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), dezvoltă infrastructura turistică și o conectează cu produsul turistic, astfel valorificând rezultatele dezvoltării infrastructurii turistice în regiunea de Sud a Moldovei, atinse de către proiectele anterioare USAID, în particular Proiectul de Competitivitate, urmărind dezvoltarea complexă și holistică a sectorului turism în Moldova.
Aceste trasee de ciclism au fost create și lansate de Asociația Națională pentru Turism
Receptor din Moldova (ANTRIM), cu suportul Activității de Susținere a Competitivității în
Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), un proiect EDGE Buy-in, finanțat de
Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).