O rețea de trasee marcate pentru drumeții invită turiștii să descopere la pas priveliști naturale, obiective culturale și istorice din zona Codrilor Moldovei

La 11 mai, a.c., Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), susținută de partenerii săi, a elaborat și lansat o rețea de trasee pentru drumeții cu lungimea de 48 km, care conectează mai multe atracții turistice, istorice și culturale în regiunea Nisporeni, revigorând tradițiile locale. Fiecare dintre cele 4 segmente au fost marcate cu indicatoare, iar în satele unde trece traseul au fost instalate panouri cu hărți.

Odată cu marcarea traseelor conform standardelor europene, turiștii vor depăși provocările de navigare cu care se confruntă un călător independent atunci când încearcă să optimizeze traseul și să localizeze puncte de interes de-a lungul drumului pentru a petrece timpul liber în natură.

Traseul extins cu obiective de vizitat în regiune este o invitație pentru turiști de a-și diversifica timpul liber în natură.  Rutele marcate și extinderea informațiilor despre punctele de atracție, oferă călătorilor o idee despre cum să conecteze obiectivele culturale și istorice într-un mod mai eficient, astfel încât să poată profita la maximum de experiența lor de călătorie și să descopere această regiune pitorească.

Natalia Țurcanudirector executiv ANTRIM

Secretarul de Stat, Andrei Chistol, s-a alăturat evenimentului de lansare cu un cuvânt de salut și a testat  traseul turistic alături de amatorii de drumeții, reprezentanții autorităților locale și invitați. Atracția reper este cel mai înalt punct din Moldova – Dealul Bălănești, situat la 429,5 metri deasupra mării, unde oficialii au testat o porțiune din traseul ce duce spre acest loc pitoresc.

Diversificarea ofertei turistice locale prin astfel de experiențe, în conexiune cu natura, au rolul să facă regiunile rurale mai atractive pentru turiștii care își doresc să descopere noi locuri,  să viziteze atracții turistice mai puțin populare și să revină la tradiții autentice și oameni cu inima mare.

Andrei ChistolSecretar de Stat

Traseele de drumeții conectează satele: Vărzărești, Ciorești, Seliște, Ciutești, Milești, Bălănești, și completează ofertele turistice cu atracții naturale, culturale și istorice pe care le are Moldova. Aceste trasee au un rol important în motivarea dezvoltării antreprenorilor locali care sunt în proximitatea lor.   

Programul EFES Prietenește pentru Turism susține dezvoltarea produsului turistic local, astfel contribuind la diversificarea ofertei turistice și impulsionarea dezvoltării afacerilor în comunitatile rurale. Remarcăm că acest traseu de drumeție, care a început în Nisporeni , astăzi a ajuns si pâna la cel mai înalt punct din Moldova- Dealul Bălănești, datorită unirii eforturilor mai multor donatori. Continuarea dezvoltării acestui traseu de drumeție prin locurile pitorești din Codrii Moldovei demonstrează actualitatea elementelor de experiență și conexiune cu natura – atât de necesare turiștilor locali sau oaspeților ce ne viziteaza țara.

Ludmila AndronicDirector Afaceri Corporative - Efes Moldova

Este primul proiect cu granturi mici finanțat de SlovakAid, axat pe dezvoltarea turismului și explorarea țării. Ne bucurăm că traseul pilot, marcat în conformitate cu normele de drumeție slovacă și europeană, deja devine popular și tot mai mulți turiști vor beneficia de el. Într-un efort similar de cooperare reciprocă, Slovacia își dorește să ofere suport financiar dar și expertiza pentru dezvoltarea agroturismului în Moldova.

Maroš KramárDiplomat Cooperare pentru Dezvoltare - Ambasada Slovaciei la Chișinău

Descrierea traseelor

Traseele din Nisporeni conecteaza rezervația peisagistică Cazimir–Milești cu priveliștile încântătoare de pe Dealul Mîrzoaia și vârful Dealului Răcătău, și ghidează turiștii spre 10 atracții de neratat ale regiunii:

Mănăstirea Vărzărești

Cimitirul Soldaților Români.

Muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni

Crucea Mântuirii Neamului Românesc.

Atelierul meșterului olar Zaharia Triboi din satul Ciorești.

Rezervaţia naturală silvică „Cobac”

La Fag, arbore secular, protejat de stat.

Biserica de lemn din satul Ciutești.

Dealul Bălănești, cel mai înalt punct din Moldova, situat la 429,5 metri deasupra nivelului mării.

Parcul dendrologic Milești.

Acest eveniment marchează un bun exemplu de parteneriat public-privat care permite dezvoltarea turismului în Moldova. Ideea proiectării unui traseu de drumeție a venit de la un membru al Asociației, Tatrabis – operator de turism receptor din Moldova care, cu suportul ANTRIM a  atras finanțare și a dezvoltat primul traseul de drumeții Nisporeni – Vărzăreștii Vechi, cu o lungime de 12 km, în noiembrie 2020. Ulterior, traseul a fost continuat datorită eforturilor comune ale partenerilor precum Slovak Aid, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), EFES, Consiliul Raional Nisporeni, ANTRIM  și Primăria Nisporeni.

Lansarea traseelor turistice se înscrie în obiectivul USAID de  a susține dezvoltarea regională și a diversifica oferta turistică în Moldova. Proiectul dat implică rezidenții și comunitatea locală în dezvoltarea turismului, iar promovarea traseelor poate servi drept motivație pentru antreprenorii locali.Traseele de drumeții completează alte activități turistice și susțin cererea afacerilor din turism, cum ar fi cele legate de cazare, restaurante, magazine de artizanat și întreprinderi care oferă activități sportive sau recreative. Dezvoltarea turismului în jurul temei drumețiilor poate oferi, în egală măsură, beneficii economice pentru populația locală, promovând în același timp conservarea patrimoniului natural și cultural, încurajând astfel principiile turismului durabil și valorificarea potențialului neexplorat al ecoturismului în Moldova.

Scott HocklanderDirectorul Misiunii USAID Moldova

Proiectul elaborat și implementat de către ANTRIM, care își propune să promoveze întreaga rețea de trasee marcate din regiunea Centru a țării, inclusiv cele 4 trasee ce pornesc din Sipoteni, orașul Călărași, este finanțat de Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), un proiect USAID EDGE Buy-in, având ca scop final creșterea numărului de turiști în regiune, stimularea antreprenoriatului în lanțul valoric turistic, astfel, sprijinind dezvoltarea economica a zonei.

  • USAID a reconfirmat angajamentul său de a susține industria turismului pentru a depăși perioada critică post-pandemică, după ce a contribuit la creșterea competitivității și dezvoltarea acesteia de mai bine de 12 ani.