La Sipoteni, în cadrul proiectului „Înființarea serviciului de salubritate în comuna Sipoteni, r. Călărași, cu implicarea cetățenească” au fost realizate 8 sesiuni practice de informare și instruire cu privire la modul de gestionare a deșeurilor din localitate, în perioada lunii mai 2021. În cadrul acestor eveniment, 261 de elevi și angajați ai instituțiilor publice au fost informați și instruiți despre regulile de colectare separată a deșeurilor, dar și despre cele mai bune practici de gestionare a deșeurilor (reducere, reutilizare, colectare separată/reciclare, compostare). La sesiunile de instruire au fost respectate toate normele de protecție impuse de situația pandemică.
Sesiunile au fost susținute de către specialista Asociației Naționale pentru Turism Receptor (ANTRIM) în gestionarea deșeurilor, Nadejda Cebotari și primarul com. Sipoteni Vasile Rață, care au prezentat toate provocările cu care se confruntă localitatea, dar au și răspuns la mai multe întrebări ale participanților privind modalitatea de gestionarea corectă a deșeurilor.
“Gestionarea deșeurilor într-o localitate este un proces complex și nu se limitează doar la procurarea unui tractor și colectarea deșeurilor de la poarta cetățenilor. Suntem cu toții responsabili să respectăm regulile de colectare, să reducem, să compostăm și să colectăm separat deșeurile ca acestea să nu ajungă la gunoiște, dacă vrem să trăim într-o localitate curată cu un mediu sănătos” a afirmat primarul comunei, dl Vasile Rață.
Locuitorii comunei Sipoteni beneficiază acum de un serviciu modern de salubritate, care presupune colectarea separată a deșeurilor pe 2 fracții – reciclabile și nereciclabile. Lecțiile practice adresate tinerilor și localnicilor au fost realizate cu scopul de a contribui la conștientizarea cetățenilor despre felul în care deșeurile afectează calitatea vieții dar și să informeze localnicii despre cum aceștia pot să reducă impactul negativ al deșeurilor asupra mediului. În cadrul instruirilor tinerii s-au arătat entuziasmați de faptul că acum pot colecta deșeurile reciclabile separat și că acestea vor ajunge ulterior la o stație de reciclare.
O elevă care a participat la instruire susține: “În cadrul lecțiilor am aflat multe informații noi și utile. Am realizat că deșeurile pe care le producem nu dispar, ele se întorc la noi prin apă, sol, aer și în final tot pe noi ne afectează. Mulți ani la rând, chiar lângă casa mea era o gunoiște enormă, care de câteva ori pe an ardea și nici nu puteam să deschidem geamurile sau să scoatem hainele la uscat. Acum când această gunoiște a fost evacuată putem respira liniștiți cu toții. Mă simt mult mai bine când știu că acum putem colecta deșeurile reciclabile separat și acestea nu vor polua localitatea noastră.”
Profesorii și educatorii din localitate care au participat la sesiuni, au susținut că “educarea cetățenilor pentru conformarea la noile reguli de colectare a deșeurilor nu va fi un lucru ușor și este necesar ca toți, în primul rând prin exemplul propriu să demonstrăm responsabilitate”. În cadrul sesiunilor de lucru cu angajații Primăriei, s-a decis că este necesară o comunicare constantă și eficientă cu cetățenii. Astfel, va fi creata o pagină pe rețelele de socializare a Î. M. „Gospodăria Comunal Locativă Sipoteni”, unde cetățenii vor găsi toate informațiile relevante cu privire la serviciul de salubrizare.
Amintim că anterior, în cadrul proiectului, Consiliul local Sipoteni a aprobat Strategie de gestionare a deșeurilor pentru perioada 2021 – 2025 și Sistemul local de gestionare a deșeurilor, a fost achiziționat un tractor multifuncțional cu diferite accesorii, a fost amenajat un depozit temporar pentru deșeuri, au fost eliminate mai multe gunoiști ilegale din sat, au fost organizate instruiri cu privire la compostare și au fost oferite 11 lăzi de compostare localnicilor, au fost organizate mai multe acțiuni de salubrizare cu participarea localnicilor și a fost realizată o campanie locală de colectare de fonduri, prin care au fost adunate colectate cca. 250 mii lei pentru îmbunătățirea accesului pe drumurile locale a unității de transportare a deșeurilor.
Asociația Națională pentru Turism Receptor este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul ,,Înființarea serviciului de salubritate în comuna Sipoteni, r. Călărași, cu implicarea cetățenească”. Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020), în cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitatea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO Habitat.
ANTRIM mulțumește pentru implicare partenerii locali ai proiectului – AO Baștina Sipoteni, AO Codrenii, AO Centrul de Consultanță în Afaceri, primăria c. Sipoteni, proiectul Migrație și Dezvoltare Locală, PNUD Moldova pentru suportul valoros la implementare proiectului.
@GIZ Moldova
@Delegația UE în Republica Moldova
@GIZMoldova
@OSC regionale – AO AGER, AO Habitat