UE// Locuitorii din Sipoteni vor composta deșeurile biodegradabile pentru a minimiza impactul asupra mediului

La Sipoteni, în cadrul proiectului „Înființarea serviciului de salubritate în comuna Sipoteni, r. Călărași, cu implicarea cetățenească” au început sesiunile de instruire despre practicile de compostare a deșeurilor biodegradabile. În cadrul acestora, localnicii sunt familiarizați de către consultantul ANTRIM, Sergiu Burcă, cu metodele și tehnicile de transformare a deșeurilor biodegradabile din gospodării în îngrășământ organic, numit compost. La instruiri participă primarul Vasile Rață, colegii de la Asociația Băștinașilor Baștina Sipoteni, diferite grupuri de cetățeni care și-au manifestat interesul față de procesul de compostare a deșeurilor.

La recomandarea primăriei, în 11 gospodării a fost instalată câte o ladă model pentru compost. Lăzile au fost confecționate din lemn, sunt asamblabile și vor rămâne, după încheierea instruirilor, cu titlu gratuit, în posesia beneficiarilor.

De asemenea, pentru participanții la instruiri și pentru cei cointeresați în subiectul compostării a fost elaborat și tipărit ghidul „Cum să transformi deșeurile din gospodărie în îngrășământ organic”. Ghidul descrie într-un limbaj accesibil pașii care trebuie urmați în procesul de compostare casnică, precum și beneficiile acesteia pentru un mediu curat.

Asociația Națională pentru Turism Receptor și Domestic din Republica Moldova este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul ,,Înființarea serviciului de salubritate în comuna Sipoteni, r. Călărași, cu implicarea cetățenească”. Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020), în cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitatea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO „HABITAT”.

UPJ ANTRIM mulțumește pentru implicare partenerii locali ai proiectului –  AO Baștina Sipoteni, AO Codrenii, AO Centrul de Consultanță în Afaceri, primăria c. Sipoteni, proiectul Migrație și Dezvoltare Locală, PNUD Moldova.