Zilele Diasporei 2022 la Chișinău - ȚARĂ MICĂ INIMĂ MARE

După doi ani în care pandemia ne-a ținut la distanță, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova a avut oportunitatea să participe alături de colegii de la Agenția de Investiții la Zilele Diasporei – ediția 2022. Evenimentul s-a desfășurat, în perioada 19-20 august, cu prezența fizică a participanților, la Palatul Republicii, fiind transmis live, pe privesc.eu și pe pagina de facebook a Asociației. 
 
Deschiderea evenimentului a avut loc, la Palatul Republicii, unde cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți peste hotare au comunicat cu oficiali de rang înalt, cu reprezentanți ai instituțiilor de stat, cu parteneri de dezvoltare ai țării. Cetățenii Republicii Moldova au revenit acasă din Italia, Germania, Franța, Irlanda, Kazahstan, Grecia, Iordania, Federația Rusă, Canada, SUA pentru a se alătura evenimentului dedicat diasporei.
 
Pe parcursul celor două zile, membrii diasporei au avut parte de un dialog deschis cu reprezentanții autorităților, de asemenea, organizatorii au pregătit pentru toți oaspeții două ateliere privind promovarea produsului turistic al Republicii Moldova și sesiune de networking între asociațiile diasporei.
 
Totodată, în incinta Palatului Republicii a fost amenajată o expoziție de fotografie, expoziții tematice ale asociațiilor din diasporă și ale asociațiilor de băștinași, dar și stand-uri ale instituțiilor publice. 

Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova – ANTRIM a participat la „Zilele Diasporei 2022”,  unde a prezentat conaționalilor din diasporă produsul turistic național, de asemenea a interacționat cu toți doritorii de a afla care este potențialul turistic în Moldova și ce se merită de văzut iar ulterior de promovat peste hotarele țării noastre. Curioșii au primit materiale informative, broșuri și hărți turistice.

În cea de-a doua zi, ANTRIM a participat alături de colegii de la Agenția de Investiții, Ministerul Culturii și Organizația Internațională a Migrației (OIM) la panelul de discuții privind Activitatea asociațiilor diasporei pentru promovarea produsului turistic al Republicii Moldova. 

În cadrul sesiunii, Asociația a prezentat produsul turistic național, cât și reușitele obținute până în prezent. De asemenea s-a povestit despre campania „HAI LA MINE ACASĂ” lansată recent și destinată atât diasporei cât și oaspeților străini de ai invita și atrage în Moldova.

Necesitatea organizării Zilelor Diasporei în Republica Moldova vine din dorința de a realiza un mecanism de stabilire a relațiilor de dezvoltare și de colaborare cu compatrioții din străinătate, de consolidare a reprezentanților diasporei și structurilor lor obștești, promovarea intereselor naționale, asigurarea dialogului între conaționalii de peste hotare şi autoritățile de stat, dezvoltarea și promovarea dialogului cultural artistic tradițional.