Drumul Vinului Moldovei premiat ca Destinație Turistică Culturală Durabilă în 2020 de către Rețeaua Europeană de Turism Cultural

Drumul Vinului Moldovei, primul itinerariu turistic din Republica Moldova certificat ca rută cultural-europeană de Consiliul Europei, a fost desemnat finalist și premiat în categoria „Destinație Turistică Culturală Durabilă în 2020”, în cadrul concursului organizat de Rețeaua Europeană de Turism Cultural (ECTN).

În competiție au fost depuse 43 de dosare pentru titlul “Destinație Turistică Culturală Durabilă 2020”, dintre care 15 candidați la categoria „Turism vitivinicol”, în cadrul traseul cultural-european „Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne” certificat de Consiliul Europei. Drumul Vinului Moldovei a fost selectat de organizatori printre trei finaliști premianți în domeniul oenoturismului, pentru promovarea unui turism cultural și sustenabil. Printre criteriile de premiere au fost apreciate complexitatea proiectului propus, capacitatea acestuia de a consolida colaborarea între multipli reprezentanți ai sectorului, precum producătorii de vinuri, agențiile de turism, asociațiile de profil; rolul de promotor al viziunilor inovatoare în promovarea experiențelor turistice și atitudinea responsabilă față de patrimoniul cultural, natural și social al țării.

„Turismul de experiență vitivinicolă pilonul de bază al ofertei turistice a Republicii Moldova, vinul fiind un patrimoniu, cultivat prin legenda vie și tradiții. Aceasta industrie s-a dinamizat substanțial de-a lungul perioadei anterioare, lucru pe care îl denotă creșterea de 70% a numărului de călători interesați de imersiuni în lumea vitivinicolă, iar numărul de vinării cu capacitate turistică s-a triplat în perioada ultimilor cinci ani. Această distincție acordată rutei „Drumul Vinului Moldovei” este o recunoaștere europeană a autenticității ofertei oenoturistice ceea ce ne onorează”, a declarat Cristina Frolov, președintele Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), asociația care a dezvoltat și acreditat Drumul Vinului Moldovei ca rută cultural-europeană de Consiliul Europei.

Din 28 Februarie 2020, Drumul Vinului Moldovei a fost integrat în cadrul „Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne” și promovează cultura vastă și patrimoniul valoros al Republicii Moldova, în domeniul turismului vinicol, ca parte a turismului cultural și rural. Ruta „Drumul Vinului Moldovei” cuprinde 7 itinerare vinicole și gastronomice unice, 30 de vizite la vinării, crame, vinoteci, zeci de evenimente cultural-turistice și numeroase experiențe culturale, istorice și gastronomice.

 „În ajunul Zilei Naționale a Vinului din Moldova, felicităm zecile de crame, agro-pensiuni, tur-operatorii și asociațiile din domeniul industriei vitivinciole și a turismului pentru o realizare remarcabilă de consolidare, parteneriat și dezvoltare colaborativă ilustrată prin Drumul Vinului Moldovei, premiat pe
plan european. USAID a acordat asistență tehnică și granturi pentru 38 crame care și-au dezvoltat facilități de turism, dinamizând astfel circuitul economic în regiuni, de care au beneficiat alte zeci de mici afaceri, agro-pensiuni, case rurale, gospodării țărănești, etc. Destinațiile incluse în ruta „Drumul Vinului Moldova” întrunesc standardele rutelor cultural-Europene și impresionează prin autenticitatea lor și promovarea unui turism sustenabil
”, a menționat Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova.

Oportunitățile de valorificare a culturii și a specificului național reprezintă factori importanți în fortificarea vizibilității Republicii Moldova pentru turiști, dar și pentru comunitatea locală, poate stimula spiritul de mândrie națională, de rezistență și optimism pentru o dezvoltare durabilă a Republicii Moldova pe arena internațională a turismului.

Ceremonia de premiere oficială, organizată de Rețeaua Europeană de Turism și Federația Iter Vitis va avea loc la data de 22 Octombrie, în format online și într-un context fără precedent, finaliștii fiind încurajați să prezinte noi viziuni de reabilitare a activității turistice concentrat asupra unui turism cultural sustenabil , conturat de componentele de cultură și istoriei a turismului vinicol.

 „Iter Vitis – Les chemins de la vigne” reprezintă ruta oenoturistică cultural-europeană care integrează peisajele și patrimoniul vitivinicol din 18 state vitivinicole, având drept scop recunoașterea, păstrarea și promovarea acestuia. Ruta „Drumul Vinului Moldovei” reprezintă prima rută din Republica Moldova care este înregistrată în cadrul „Iter Vitis – Les chemins de la vigne”, această inițiativă fiind promovată de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Domestic din Moldova (ANTRIM), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și al Marii Britanii.