Start pentru cea de-a TREIA EDIȚIE a concursului de granturi mici „PRIETENEȘTE PENTRU TURISM”

EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY SA în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) anunță EDIȚIA a TREIA a concursului de granturi mici „PRIETENEȘTE PENTRU TURISM”

Prietenește pentru turism” – un mesaj de încurajare pentru afacerile rurale din turism cu potențial și dorință de a valorifica aportul pe care acestea îl pot aduce dezvoltării turismului local. Gospodăriile din sate, casele rurale, pensiunile din țară, satele noastre, localitățile și afacerile din turism,  reprezintă locurile unde tradițiile și istoria sunt prezente, iar oamenii care stau în spatele acestor locuri, reinventează noțiunea de turism rural pentru a oferi vizitatorilor săi posibilitatea de a trăi specificul locațiilor tradiționale.

EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY SA în parteneriat cu Asociația  Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) continuă inițiativa comună ce vizează încurajarea procesului de diversificare și dezvoltare a serviciilor turistice din țară, ce se va reflecta în procesul de poziționare a Republicii Moldova drept o destinație turistică bazată pe durabilitate, autenticitatea tradițiilor și dezvoltare accelerată, dar responsabilă. Programul de dezvoltare oferă valoare adăugată experiențelor deja existente și îmbunătățirea acestora pentru a învăța și ghida vizitatorii în crearea unei noi viziuni asupra turismului local și valorificarea întru deplina a satisfacerii cererii, ce atestă o creștere continuă pe piața locală, la fel susține activitățile direcționate către organizarea activităților pentru odihnă activă sustenabilă și pentru protecția mediului înconjurător.

Parteneriatul Efes Vitanta Moldova Brewery și Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova reprezintă un program de granturi, lansat în contextul implementării programului de susținere al turismului rural denumit „PRIETENEȘTE PENTRU TURISM”, adresat industriei turismului din Moldova. Acest grant poate fi valorificat pentru îmbunătățirea unor facilități deja existente, sau pentru a diversifica acitivățile propuse turiștilor. 

Suma totală a granturilor oferite de Efes Moldova în primii doi ani de existență a proiectului a depășit deja 1.000.000 (un milion) lei. Cât rezultatul primei ediții (2020) a proiectului ”Prietenește pentru turism” atât și cea de a doua etapă din 2021 demonstrat că așteptările pe care le-a avut Efes Moldova cu privire la acest proiect au fost corecte. Am primit multe aplicații, unele cu potențial deosebit, și după ce am ales cei 13 câștigători din ambele ediții, am urmărit cu plăcere cum aceste proiecte s-au transformat în realitate. Sperăm că ajutorul nostru prietenesc va reuși și în acest an să reunească oamenii buni, să  creeze oportunități de venituri și de dezvoltare personală a beneficiarilor.

 

Ludmila AndronicDirector Afaceri Corporative Efes Moldova

Parteneriatul cu EFES a oferit curaj și motivație multor afaceri mici dar și autorităților publice locale care își doresc tot mai mulți turiști în comunitățile lor. De Ziua Mondială a Turismului venim cu recunoștință pentru partenerii noștri dar și către oamenii din sector – cei care contribuie zilnic la dezvoltarea produselor turistice locale autentice.

Natalia ȚurcanuDirector executiv ANTRIM

Pentru a participa în cadrul concursului de granturi, urmează a fi prezentate Comisiei de Evaluare documentele necesare împreună cu cererea de finanțare. Solicitanții vor propune strategii de implementare a proiectului descris mai sus, prezentând inovațiile ce constituie punctele forte ale organizației. Solicitanții vor prezenta setul de documente  prin intermediul unui e-mail la adresa de e-mail: office@antrim.md.

Perioada deschisă pentru aplicări – de la 01 august 2022 până la 10 septembrie 2022.

I ediție - 2020

În prima ediție, Granturile au fost acordate următorilor beneficiari:

Pensiunea turistică Casa Veche.  Zona țintă de dezvoltare – satul Palanca, Ștefan Vodă;

Turoperatorul Tatrabis.  Zona țintă de dezvoltare – regiunea orașului Nisporeni;

Complexul de Meșteșuguri ”Arta Rustică. Zona țintă de dezvoltare – satul Clișova Nouă, raionul Orhei;

Muzeul ”Casa florilor„ Zona țintă de dezvoltare – satul Brănești, raionul Orhei;

„Fishing Park Clișova” Zona țintă de dezvoltare – satul Clișova, raionul Orhei;

Scutelnic Lilian – meșter ceramist – olar. Zona țintă de dezvoltare – satul Trușeni;

ANTRIM – în cadrul proiectului Sipoteni – Capitala Tineretului 2020/2021. Efes Moldova în cadrul proiectului „Prietenește pentru Turism” a sponsorizat procurarea bicicletelor pentru traseele noi create.

II ediție - 2021

În cea de a doua ediție, Granturile au fost acordate următorilor beneficiari:

Hanul cu Noroc – pentru instalarea unei porți și a unui gard lucrate de meșterii populari din zonă – 80.000 Lei (optzeci mii lei);

Pensiunea ”Trei păstori” – procurarea bicicletelor și a standului de parcare – 50 000 lei (cincizeci mii lei);

SRL ILLU expert – pentru instalarea unui ciubăr tradițional – 50 000 lei (cincizeci mii lei);

SRL EcoVegoCris –pentru instalarea echipamentului video de monitorizare a hrănitorii păsărilor 30 000 lei (treizeci mii lei);

Primăria Nisporeni – pentru dezvoltarea traseului către Bălănești și conectare la traseele existente Nisporeni și Sipoteni – 100 000 lei (o sută mii lei);

Primăria Ciuciulea – pentru deschiderea unui hostel – 100 000 lei (o sută mii lei);

Universitatea de Stat din Moldova – pentru reabilitarea și introducerea in circuitul turistic a observatorului astronomic – 100 000 lei (o sută mii lei).

Efes Moldova este unul dintre cei mai mari investitori străini și cel mai mare producător de bere din Republica Moldova. Compania produce cele mai populare branduri de bere din țară, printre care Chișinău, Efes, Timișoreana, Cozel, Oetinger, dar și băuturi slab și non alcoolice, cum a fi Radler, Cvas și Cidru.

În 2020 compania a lansat programul de Responsabilitate Social Corporativă ”Prietenește” care cuprinde, la ora acutală, trei domenii ”Prietenește pentru Turism”, ”Prietenește pentru Artă” și ”Prietenește pentru Femei”.