Festivalul DescOperă: Un succes cultural și turistic în regiunea Butuceni

Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” a devenit pentru trei zile „Capitala Operei Est-Europene”. În jur de 2 mii de oameni au avut ocazia să asculte creațiile impresionante ale celor mai renumiți compozitori de muzică clasică. 

Anul acesta, Festivalul Descoperă a reunit artiști talentați din trei orașe cu o bogată moștenire culturală și artistică. Oaspeții festivalului au avut parte de mai multe activități desfășurate pe teritoriul Rezervației Cultural – Naturale „Orheiul Vechi”. Copiii au participat la activități creative și s-au distrat împreună cu o echipă de animatori. De asemenea, au fost amenajate câteva zone de agrement, unde oamenii s-au relaxat, au savurat un pahar cu vin și au gustat bucate tradiționale. 

„Anul acesta, cele trei teatre de operă invitate – Iași, Chișinău, Odessa, au fost aici în componență deplină, ceea ce nu prea se practică. De obicei vin soliștii, dirijorul, dar orchestra e a noastră. Iată că în acest an am reușit să aducem toți artiștii și putem spune că cea de-a șasea ediție a Festivalului „DescOperă” a fost un succes. Voi depune toate eforturile, astfel încât, în fiecare an, acest amfiteatru natural să adune cele mai bune teatre de operă și să fie o destinație turistică pentru toată Europa”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

În cele trei zile de spectacole, în scenă au urcat Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Corul şi Orchestra Teatrului Național Academic de Operă și Balet din Odesa, Opera Națională din Iași, formația Select Cvartet Plus, precum și mai mulți soliști cu renume. 

Conectând oamenii prin emoție și imaginație, trupele de artiști au insuflat viață regiunii și au adunat la Butuceni peste 2000 de persoane pentru a se bucura de spectacole cu decor natural în aer liber.

“Festivalul DescOperă este absolut inedit, locația este absolut inedită și felul în care se reușește a fi păstrat cadrul natural, fără nicio intervenție – face din acest eveniment unul foarte special. Sperăm mult că spectacolele din acest an s-au imprimat în inimile spectatorilor și vor aștepta nerăbdători următoarele ediții. Inclusiv turiștii care știu deja perioada și își rezervă timp, an de an, să vină alături de noi.” – a declarat Iurie Matei, director tehnic Teatrul Național de Operă și Balet “Maria Bieșu.

Pe lângă aportul cultural, festivalul DescOperă este un prilej important de a susține dezvoltarea locală durabilă prin diversificarea atracțiilor turistice ale Orheiului Vechi, de a populariza consumul de cultură în societate, în special în zonele rurale, dar ca și element de atracție turistică și poziționarea Republicii Moldova ca generator de evenimente culturale de calitate în regiune.

Aceste aspecte sunt esențiale pentru dezvoltarea durabilă și prosperitatea regiunii Butuceni și a Moldovei în ansamblu, iar ANTRIM va continua să susțină festivalul DescOperă, eveniment care contribuie la dezvoltarea comunităților și la promovarea turismului în țara noastră.

Festivalul DescOperă este o ocazie deosebită în care arta și cultura se întâlnesc cu frumusețea naturală a zonei Butuceni. Spectacolele de operă au răsunat în acordurile magice ale naturii, oferind publicului o experiență unică și memorabilă.

EXCELENŢA SA KENT DOYLE LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „ Este un eveniment special de care suntem mândri, susținut de SUA prin intermediul USAID, care se încadrează perfect în eforturile noastre de suport a turismului şi dezvoltării rurale”.

Elena Stepanov, directoarea executivă a Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) susține: ”Festivalul DescOperă a devenit una din cărțile de vizită a Moldovei, iar tot mai mulți oaspeți străini aleg să viziteze Moldova în perioada festivalului, pentru a ”prinde” din magia acestuia. Totodată, prin acest festival reușim să susținem dezvoltarea durabilă și să dezvoltăm noi oferte turistice în regiune, astfel stimulând oaspeții să prelungească perioada de ședere în regiune și în Moldova.” 

„Festivalul DescOperă are o semnificație importantă pentru țara noastră, întrucât vorbește lumii întregi despre valorile pe care le avem noi ca popor. Suntem bucuroși să fim parteneri ai acestui proiect, pentru că, datorită lui, întreaga lume află că Moldova este o țară ospitalieră, cu oameni talentați și, de ce nu, cu vinuri bune”, a menționat Elena Uporova, Marketing Director Radacini Wines.

Festivalul „DescOperă” a fost organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Moldova Concert, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală finanțat de USAID Moldova și Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UK Aid. Totodată, pentru al doilea an consecutiv, partener general al festivalului este Radacini Wines.

Partener Gold: Orange Moldova

Parteneri: Ministerul Culturii al României, UNICEF Moldova

Partener Local: Eco Resort „Butuceni”, Dezvoltăm Moldova Rurală.