O nouă pensiune și-a deschis porțile în satul Trebujeni. „Casa Rândunicii” invită oaspeții să trăiscă o experiență autentică în mijlocul naturii.

Unul dintre cele mai bune motive pentru a vizita Moldova este să petreci timp în peisajul rural și să te bucuri de ospitalitatea, mâncarea tradițională și obiceiurile locului, să te reconectezi la natură într-un loc cu multă liniște pentru o vacanță de neuitat. 

Pensiunea „Casa Rândunicii” se regăsește într-o zona cu peisaje unice în Moldova, între malurile stâncoase din satul Trebujeni, devenit un punct de atracție în Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”. Inițiativa familiei Buzilă de a dezvolta o afacere în turism a fost încurajată de experiența părinților, care au făcut primii pași în această activitate, una nouă pentru mediul rural în anul 2011. 

Pensiunea construită în aproprerea casei părinteşti a fost proiectată în conformitate cu tradiţiile arhitecturale locale, dar cu finisaje interioare moderne, care oferă confort celui mai pretențios turist.  „Casa Rândunicii” are o capacitate de cazare de 4 camere, o terasă de vară şi un teren de joaca amenjat pentru copii, o terasă închisă pentru organizarea evenimentelor şi cramă traditională. Gazdele vor fi bucuroase să întâmpine oaspeții cu bucate tradiţionale  şi specifice zonei, pregătite pe baza legumelor și alimentelor locale.  

Lansarea pensiunii a fost aplaudată de invitați de onoare, printre care Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, directorul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională  în Moldova (USAID), Scott Hocklander, directorul Rezervației Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, Ion Ceban și primarul satului, Cristina Gandrabur.

În deschiderea evenimentului, Ministrul Culturii le-a urat gazdelor bun augur și succes în dezvoltarea pensiunii, menționând  că frumusețea naturii, cultura, tradițiile  și ospitalitatea moldovenilor fac ca turiștii să îndrăgească aceste locuri și să revină în Moldova. Dl Prodan a adus mulțumiri USAID Moldova pentru contribuția semnificativă la dezvoltarea turismului rural pe parcursul anilor și a subliniat importanța susținerii proiectelor de suflet care reînvie viața satului.  

Lansarea pensiunii „Casa Rândunicii” completează oferta turistică existentă în regiune, pe lângă alte șase pensiuni care au fost suținute  istoric de USAID să-și extindă și modernizeze capacitățile de cazare, astfel, cele 7 pensiuni formează  un centru de atracție culturală și de agrement în satul Trebujeni.  Recunoscând importanța infrastructurii pentru industria turismului, USAID sprijină antreprenorii din mediul rural să investească în dezvoltarea pensiunilor și să  diversifice produsele turistice.

Pensiunea „Casa Rândunicii” este unul dintre cei 20 de beneficiari ai programului de granturi implementat de către Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), finanțată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul programului este de a constribui la consolidarea infrastructurii și a produselor turistice pentru depășirea dificultăților generate de impactul pandemiei asupra sectorului turismului. 

Vreau să felicit gazdele pentru decizia de a se lansa în această activitate antreprenorială cu multă hotărâre și pasiune pentru a-și păstra rădăcinile. Și mai mult apreciez curajul dumneavoastră, având în vedere criza din regiune și perturbările pe care sectorul turismului din Moldova s-a străduit să le depășească în ultimii doi ani. În acest context dificil, sectorul de ospitalitate va miza din nou pe călătorii interni și aici este important să se ajusteze oferta cu facilități de agrement și infrastructura care răspunde  la cererea existentă.

Scott HocklanderDirectorul Misiunii USAID Moldova

Prezent la eveniment, David Morgan, managerul proiectului MCTA în cadrul companiei implementator „International Development Group Advisory Services” (IDG), a subliniat sprijinul multilateral acordat sectorului turismului într-un timp record.

Dl Morgan a apreciat deschiderea Ministerului Culturii pentru susținerea inițiativelor regulatorii și consolidarea capacităților de dezvoltare a turismului în Moldova, dar și parteneriatul lucrativ între echipa MCTA și Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) pentru implementarea cu succes a agendei proiectului.

Povestea de succes a satului Trebujeni a demonstrat impactul pozitiv al participării comunității în extinderea oportunităților de angajare și generare a veniturilor,  conservarea meșteșugurilor și a patrimoniului cultural pentru dezvoltarea unei zone rurale viabile.