Oferta turistică a Moldovei se diversifică cu noi oportunități de aventură ușoară pentru vizitatorii dornici de activități în aer liber

Republica Moldova continuă să își întărească potențialul turistic oferind vizitatorilor tot mai multe oportunități de explorare a peisajului rural și activități în aer liber.

Drumeții în regiunea Codrilor, kayaking în Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi și ciclism pe traseul Chișinău-Palanca sunt doar câteva din cele mai noi complemente ale ofertei turistice din Moldova.

Turismul de experiență înseamnă activități dinamice de explorare a destinațiilor turistice, durabile din punct de vedere ecologic și posibile de a fi efectuate în condiții de riscuri minime în contextul pandemiei actuale. Turiștii localnici sunt interesați de explorarea turistică a țării lor, iar 26% dintre ei caută aventuri sportive în natură, conform unui sondaj realizat în anul 2020. Trei oferte de turism de aventură au fost dezvoltate de operatorii de turism în trei destinații turistice emblematice, cu susținerea partenerilor de dezvoltare, Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, pentru a răspunde provocărilor actuale ale industriei turismului. Acestea s-au inaugurat în perioada 1-2 august, de Asociația Națională pentru Turism Receptor și inițiativa civică de promovare „Redescoperă Moldova”.

Oaspeții în căutare de adrenalină și experiențe în aer liber pot opta pentru drumeții în regiunea Codrilor, în proximitatea satului Sadova, la Crama Tudor, un mic producător de vinuri și destinație de experiențe unice de turism rural și oeno-gastronomic.

Plimbări cu kayak-ul sau barca pe râul Răut, în rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi sau pe râul Nistru, au fost dezvoltate de KayakingTours, o companie specializată în servicii de turism de aventură ;i sunt disponibile publicului larg.

Sau escapade turistice cu bicicleta pe o nouă rută turistică de ciclism pe traseul Chișinău–Palanca, dezvoltată de VeloPoint, o companie de închiriere de biciclete și experiențe de ciclism turistic.

Acești trei prestatori de servicii turistice au beneficiat de granturi și asistența Proiectului de Competitivitate din Moldova, pentru procurare de biciclete, kayak-uri, echipamente și amenajări care au sporit calitatea serviciilor turistice oferite.

Itinerariul de ciclism este unic în Moldova, cu o distanță impresionantă de 226 km, care cuprind 6 segmente și zeci de circuite în jurul destinațiilor turistice din regiunea Codru și Ștefan Vodă. Ruta turistică oferă informații și oferte de experiențe turistice la vinării, pensiuni, muzee locale și monumente, sporind astfel atractivitatea acestora. Turiștii activi vor gusta din experiențele autentice ale turismului rural, vor interacționa cu localnicii și se vor delecta cu peisajele nemaipomenite ale Moldovei. Asociația Națională pentru Turism Receptor și Redescoperă Moldova promovează destinațiile turistice naționale pentru a susține antreprenorii și dezvoltarea pieței domestice de turism.