Portalul național turistic www.moldova.travel lansat în nouă versiune pentru promovarea digitală a Republicii Moldova ca destinație turistică

Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova, lansează portalul turistic de țară Moldova.travel, un parteneriat public-privat de amploare pentru industria turismului. Site-ul devine o platformă de promovare a turismului din Moldova, accesibilă în limbile: română, engleză și rusă, cuprinde un vast număr de destinații și experiențe turistice din țara noastră, prezentate prin conținut modern, digital și actual.

Republica Moldova va fi promovată online prin portalul național de promovare a turismului, http://moldova.travel/, un parteneriat public-privat între mediul de afaceri din domeniul turismului receptor și intern, autoritățile și partenerii de dezvoltare, lansat public în această săptămână. Noua resursă digitală informativă deschide dialogul despre Moldova ca destinație turistică pe piețele internaționale, cu o vitrină a patrimoniului cultural-turistic și un eficient instrument de marketing și popularizare a Moldovei, realizat prin efortul comun al Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Guvernul Marii Britanii și Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern (ANTRIM), în colaborare cu Ministerul Culturii și Agenția de Investiții a Republicii Moldova.

Platforma digitală de promovare a țării oferă turiștilor un vast repertoriu de destinații și experiențe turistice din regiunile Moldovei, include 16 tururi virtuale interactive a mai multor destinații populare, 25 trasee turistice descrise atractiv, cu hărți și repere de călătorie, inclusiv rute oeno-turistice, itinerarii de  observare a păsărilor, de ciclism și drumeții, peste 500 obiective turistice listate, precum și contacte utile pentru  planificarea călătoriilor în Republica Moldova, toate accesibile consolidat pe un portal digital.

,,Patrimoniul cultural-turistic devine accesibil turiștilor prin această resursă online și îi poate convinge să devină oaspeții noștri. Portalul turistic www.moldova.travel este unic în țara noastră, prin anvergura conținutului informativ, educativ, vizualizat în mod creativ și va deveni un motor esențial de propulsare a imaginii Republicii  Moldova ca destinație turistică pe plan extern, dar și printre conaționalii noștri. Toată aprecierea pentru efortul colosal al sectorului privat care a dezvoltat acest portal turistic, pe care îl vom valoriza la maxim în promovarea și dezvoltarea turismului în Republica Moldova”, a declarat Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova.

Moldova.Travel va contribui la amplificarea comerțului electronic în industria turismului a Republicii Moldova prin sporirea traficului spre site-urile web individuale ale pensiunilor rurale, cramelor, destinațiilor turistice, tur-operatorilor, 12 dintre care au fost dezvoltate cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Guvernul Marii Britanii, iar 8 pagini web oferă servicii de rezervare online, în timp real, cu sistem de plăți electronice.

De peste un deceniu USAID susține dezvoltarea industriei turismului în Moldova. Afacerile din domeniul turismului oferă oportunități valoroase de angajare în câmpul muncii pentru moldoveni. Astfel, se acordă o alternativă pentru emigrare și se stimulează creșterea economică regională. În pofida dificultăților și limitărilor impuse de pandemie, acum oamenii sunt dispuși să călătorească. Turiștii doresc să fie la un “click” distanță de următoarea lor destinație și versiunea modernizată a site-ului Moldova.travel este o sursă excelentă despre oferta turistică a Moldovei. Chiar dacă pandemia a afectat industria turismului, prognosticul nostru este unul optimist. Sperăm că moldova.travel va deveni o sursă de inspirație pentru turiștii din întreaga regiune și din diaspora moldovenească, care își planifică o vizită acasă.” – Scott Hocklander, Șeful misiunii USAID în Moldova.

Prezența digitală a ofertelor turistice și digitalizarea industriei turismului a devenit un imperativ de dezvoltare, mai ales în perioada post-pandemică. Or, aproximativ 65% din deciziile de a călători spre  o destinație de turism se fac în mediul online (studiul Euromonitor), pornind de la conținutul accesibil, iar 54% din cumpărăturile online din Europa revin sectorului de ospitalitate și turism (studiul OECD).

Industria de turism a Moldovei trebuie să se adapteze și să răspundă noilor tendințe de digitalizare ale pieței. Am lucrat peste 3 ani la această platformă turistică online, alături de o echipă de profesioniști, pentru a dezvolta un site modern, atractiv, integrat cu dispozitivele mobile și apt de indexare maximă pe motoarele de căutare. Provocarea de viitor este de a menține site-ul viu și actualizat la evoluțiile ofertei turistice naționale”, a declarat Natalia Țurcanu, directoare executivă ANTRIM.

Ministerul Culturii și Agenția de Investiții a Republicii Moldova în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova vor dezvolta portalul digital turistic într-un cadru de colaborare publică-privată, vor implementa campanii digitale de marketing, de publicitate în motoarele de căutare dar și în cadrul activităților de promovare a ofertei turistice.

Dezvoltarea web-site-ului www.moldova.travel a fost finanțată de Proiectul de Competitivitate din Moldova, al USAID, Guvernului Suediei și Marii Britanii. La elaborarea conținutului au contribuit consultanți precum Nata Albot (ambasador al turismului și jurnalist), Alex Crevar (jurnalist internațional), Diana Isac (expert în turism), Maxim Ciumaș (fotograf), Sergiu Lungu (tururi virtuale), precum și echipa ANTRIM și a Proiectului de Competitivitate din Moldova. Site-ul a fost elaborat tehnic de agenția  RT Design Studio.