POTENȚIALUL ECONOMIC, INOVATIV ȘI TURISTIC AL REGIUNII DE SUD A ȚĂRII DISCUTAT LA „CAHUL BUSINESS SUMMIT” 2022

Cahul Business Summit” 2022 s-a desfășurat pe 25 mai 2022 la Cahul. Evenimentul a adunat pe aceeași scenă oficiali guvernamentali, experți naționali, antreprenori, reprezentanți ai sectorului privat, dar și pe toți cei interesați de dezvoltarea economică și digitală a regiunii.

Cahul Business Summit a fost organizat în cadrul EU Tech Days, de către proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul. Proiectul abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă, de asemenea, oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).

În cadrul discuțiilor, invitații summitului au punctat oportunitățile și modalitățile de implementare a tehnologiilor informaționale în diferite domenii de activitate, în contextul accelerării dezvoltării economice regionale. „Cahul Business Summit” a fost organizat de către Primăria Municipiului Cahul, cu susținerea proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, dezvoltat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.

Evenimentul a punctat și modul în care potențialul turistic al regiunii și utilizarea instrumentelor digitale în industria turismului pot accelera dezvoltarea economică locală și atragerea investițiilor străine, avantajele competitive ale regiunii și oportunitățile de digitalizare la nivel de destinații, precum și competitivitatea afacerilor turistice și noua perspectivă de dezvoltare a sectorului.

În acest sens, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova a avut ocazia să participe la cel de-al patrulea panel dedicat potențialului turistic al regiunii Cahul. În cadrul panelului au fost puse în discuție oportunitățile digitale de dezvoltare a industriei turismului și a fost prezentată aplicația câtorva rute digitale cu diferite trasee turistice din regiunea Cahul. Fiecare dintre ele oferă peisaje reprezentative pentru sudul țării: peisaje naturiste, pensiuni, vinării etc.

Aceste trasee au scopul să prezinte turiștilor zona de sud și să îi delecteze cu gastronomia și viața de aici. De altfel, cunoaștem deja că mai mulți turiști aleg să viziteze mediul rural. De asemenea, am lansat platforma „WineristGO!”, care le permite turiștilor să efectueze plățile online și să facă rezervări. Acest modul poate fi integrat pe site-ul lor, iar astfel e mai ușor de gestionat, percepându-se un comision mic.

Elena StepanovProject Manager, ANTRIM

Cahul Business Summit” este parte a „EUTech Days”, eveniment organizat în cadrul EU4Moldova:Startup City Cahul. Proiectul este implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă, de asemenea, oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. Mai multe detalii pe www.startupcitycahul.md