Republica Moldova - promovată ca o destinație turistică sustenabilă și emergentă în Germania și Austria.

Republica Moldova devine o destinație turistică din ce în ce mai cunoscută la nivel internațional, aliniindu-se la principiile de sustenabilitate, digitalizare și reziliență promovate de către Organizația Mondială a Turismului.

În perioada lunii martie 2023, delegația Republicii Moldova a participat cu stand de țară în cadrul a două expoziții de importanță internațională pentru industria turismului: ITB Berlin (7-9 martie) și Ferien Messe Wien (16-19 martie). 

Pe durata expozițiilor, reprezentanții sectorului privat ai industriei turismului, Ministerului Culturii și Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova au prezentat cu succes rutele și atracțiile turistice ale țării noastre, oferind vizitatorilor posibilitatea de a efectua tururi virtuale, de a degusta Vinul Moldovei și de a se familiariza cu tradițiile și cultura națională. În cadrul expozițiilor au fost stabilite un șir de contacte noi de afaceri și desfășurate convorbiri cu companii străine de profil, care s-au arătat interesate de țara noastră ca și destinație turistică.

Sergiu Prodan, Ministrul Culturii care a fost prezent în cadrul expoziției din Berlin, a menționat:

”Anul acesta, este pentru prima dată după 3 ani de pauză, când Moldova revine  cu stand de țară la această expoziție. Cu o participare activă a operatorilor din turism, delegația  din anul acesta a promovat activ țara noastră ca o destinație ce poate oferi experiențe inedite de cultură, îmbinate cu elemente enogastronomice, tradiții autentice, istorie,  itinerarii de drumeții pe căi nedescoperite- elemente curioase pentru turiștii germani. Delegația Moldovei la Berlin a fost  salutată de către Excelența Sa, domnul Aureliu Ciocoi, Ambasadorul  Republicii Moldova în Republica Federală Germania.  La invitația Dumnealui, reprezentanții Moldovei au participat în cadrul evenimentului Salonul Dunărean, care, în acest an, a fost dedicat provocărilor actuale din regiune cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În cadrul evenimentului s-a discutat despre importanța Moldovei ca și partener UE, dar și despre oamenii țării, care au demonstrat prin fapte cât de ospitalieră este țara noastră.

Totodată, în cea de a doua zi a expoziției, în cadrul standului au fost ținute două evenimente –  prezentarea proiectului transfrontalier “HERIPRENEURSHIP” și a traseului cultural creat în cadrul proiectului pilot implementat în R.Moldova. Traseul pune accentul de bază pe patrimoniul intangibil UNESCO ”Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova”. 

În cadrul Ferien Messe de la Viena, anul acesta, Republica Moldova a fost reprezentată de 6 tur operatori. Vizitatorii standului s-au familiarizat cu oferta actualizată privind costul pachetelor turistice în Republica Moldova pentru acest sezon și au obținut informații despre Agenda de Evenimente cultural-turistice 2023, forumurile de afaceri, date de contact în vederea obţinerii unor oferte în viitor, etc.

Totodată au fost promovate portalurile naționale turistice www.moldova.travel și www.360.moldova.travel și aplicația  nou lansată Smart Guide, acestea fiind prima sursă de informare a persoanelor care aleg să viziteze Moldova. 

”Tot mai mulți turiști sunt în căutare de surse informaționale veridice și actualizate, din acest motiv continuăm să îmbunătățim conținutul disponibil pe site-ul de țară. Momentan, acesta este una din resursele de bază consultate de către vizitatori, deoarece conține informație despre destinațiile turistice, dar și  informație actuală despre situația geopolitică.” – a spus Elena Stepanov, director executiv ANTRIM.

Ambasadorul RM în Austria, Excelența Sa, doamna Mihaela Mocanu, împreună cu echipa misiunii diplomatice, au vizitat standul Moldovei, salutând inițiativa de prezentare a țării noastre ca și destinație turistică autentică pe piața Austriei, aceasta fiind una cu potențial sporit pentru Moldova.

Prezența Moldovei cu stand la Berlin și Viena a fost organizată de către Ministerul Culturii și ANTRIM, cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală din Moldova finanțat de USAID Moldova.