Republica Moldova - laureată în prestigioasa competiție internațională Global Culinary Travel Awards

Republica Moldova a reușit din nou să ajungă în topul destinațiilor gastronomice internaționale. 

Începând cu luna martie a anului 2023, mai multe pensiuni, hotele și vinării din Moldova s-au înregistrat în cadrul competiției internaționale Premiile Globale pentru Turism Culinar (Global Culinary Travel Awards) lansată de Asociația Mondială a Turismului Gastronomic (World Food Travel Association).

Câștigătorii acestui an includ pensiunea Eco Resort Butuceni, recunoscută pentru “cea mai bună experiență agricolă sau rurală pentru călătorii culinari”, precum și hotelul BERD’S Chișinău MGallery Hotel Collection, laureat al premiului pentru “cea mai bună experiență în materie de băuturi pentru călătorii culinare”.

Olesea Cojocaru, managerul Eco Resort Butuceni, a declarat cu entuziasm: “Suntem onorați să fim recunoscuți în cadrul unei competiții internaționale atât de prestigioase. Ne angajăm să continuăm să oferim servicii de înaltă calitate și să dezvoltăm ofertele noastre turistice pentru a oferi experiențe sustenabile și memorabile oaspeților noștri.”

De asemenea, suntem bucuroși să anunțăm că AgroPensiunea Casa din Lunca a fost inclusă în lista finaliștilor la categoria “Cea mai bună experiență agricolă sau rurală pentru călătorii culinari”, iar pensiunea Curtea de Piatră a fost recunoscută ca finalista la categoria “Cea mai bună experiență în materie de băuturi pentru călătorii culinare”.

Elena Stepanov, director executiv ANTRIM, a subliniat: “Republica Moldova este mereu promovată ca o destinație gastronomică și vinicolă deosebită, cu istorii și tradiții milenare. Ne bucurăm să vedem aprecierea experților internaționali față de aplicanții din Moldova și să îi avem printre finaliști și câștigători în cadrul asociației noastre.”

Domnul Erik Wolf, Directorul Executiv al Asociației Mondiale de Turism Culinar (World Food Travel Association) , a transmis recunoștința sa către reprezentanții din Moldova, aceștia înregistrând cel mai mare număr de participări în acest an.

Premiile Globale pentru Turism Culinar (Global Culinary Travel Awards), inițial cunoscute sub denumirea de Premiile FoodTrekking, au fost introduse de către Asociația Mondială de Turism Culinar (World Food Travel Association) în 2015 pentru a stabili un standard de excelență și inovație în industria noastră. Concursul este lansat anual, pe data de 1 martie, iar câștigătorii sunt anunțați în luna septembrie. Anul acesta, au fost aleși 6 câștigători din 99 de înscrieri din 18 țări.

Concursul este lansat anual, pe data de 1 martie, iar câștigătorii sunt anunțați în luna septembrie. Anul acesta, au fost aleși 6 câștigători din 99 de înscrieri din 18 țări.

Ceremonia de decernare a premiilor va fi transmisă online joi, 7 decembrie 2023, la ora 13:00, ora Regatului Unit al Marii Britanii. Cei interesați sunt rugați să se înregistreze aici.

Turismul gastronomic a fost oficial recunoscut ca o industrie de nișă în 2001, odată cu publicarea cărții albe intitulată „Turismul Culinar: Recolta Ascunsă”. De atunci, industria a cunoscut o creștere semnificativă atât în ceea ce privește cantitatea, cât și calitatea produselor și experiențelor pentru călătorii culinari.