ADUNAREA GENERALĂ ITER VITIS 2022 - Ruta Culturală a Consiliului Europei

Pe 20 Octombrie, 2022, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), a participat la Adunarea Generală a ITER VITIS, in Santiago de Compostela, Spania. Moldova a fost reprezentată de Natalia Țurcanu, director executiv ANTRIM, care a venit cu o prezentare a succeselor înregistrate pe parcursul anilor 2021-2022 pe domeniul de oenoturism în Republica Moldova. 

Totodată, în cadrul adunării generale a fost decis ca sediul Secretariatului General să fie stabilit în Republica Moldova, în persoana Dianei Lazăr – expert în turism vinicol. Astfel, Moldova obține statut de lider al ITER VITIS din regiunea Dunăreană, iar în acest sens urmează mai multe proiecte ce vor fi implementate în regiune.

De asemenea, în cadrul Adunării Generale, s-a celebrat și cea de-a V a ediție a Premiilor ITER VITES la Santiago de Compostela împreună cu o ceremonie transfrontalieră care a avut loc la Porec – Croația, în cadrul Adunării Generale a Traseului Fenicienilor pentru acordarea premiului comun între cele două rute care a fost primit de orașul Poreč, traversat de cele două Rute.

La ceremonie au participat 10 reprezentanți dintre cele 25 de țări membre: Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Croația, Franța, Grecia, Italia, Moldova, Portugalia, Spania, Marea Britanie, în timp ce 12 țări au fost premiate conform hotărârii Comitetului științific al Iter Vitis.

În acest an, au fost premiate 13 categorii. Moldova a luat premiul pentru cel mai bun eveniment turistic vitivinicol (Best Wine Tourism Event), organizat anual de către membrul ANTRIM, VINOPERA la Castel Mimi. La fel, Winerist.com unul dintre cei mai renumiți operatori de turism dedicați turismului vitivinicol a fost premiat pentru crearea celui mai bun instrument inovator de dezvoltare a turismului vitivinicol – WineristGO!, un widget de ultimă generație pentru rezervarea online a vinăriilor și experiențelor vitivinicole.

Premiul Iter Vitis nu dorește doar să recompenseze cele mai bune practici în domeniul turismului vitivinicol, ci și inițiativele care protejează și promovează tradiția milenară a viței de vie, a vinului și peisajul legat de acestea, inovarea și respectul pentru durabilitatea mediului, socială și economică.

Prezența și participarea Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova la adunarea generală ITER VITIS 2022, a fost posibilă cu suportul Activității de susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA) finanțată de Proiectul USAID pentru dezvoltare economică, guvernanță și creștere a întreprinderilor în Europa și Eurasia (EDGE).