Sărbătorind Succesul Moldovei în Competiția Italiană de Vin "Città del Vino" 2023

Republica Moldova a fost recent premiată cu o multitudine de premii și medalii, marcând triumful răsunător al vinurilor moldovenești la prestigioasa cea de-a 21-a ediție a Competiției Internaționale de Vin “Città del Vino”. Această realizare remarcabilă reflectă dedicarea și expertiza producătorilor de vin din Moldova în producerea de vinuri excepționale care au obținut recunoaștere internațională.

Participând pentru prima dată la renumita competiție internațională de enologie “Città De Vino”, vinurile moldovenești au obținut impresionante 17 medalii de aur, inclusiv 3 distinse medalii de aur mari. Participarea la această competiție specializată a fost posibilă datorită Oficiului Național al Viei și Vinului din Moldova, cu sprijinul Proiectului USAID de Competitivitate Rurală și Reziliență în Moldova.

Ceremonia de premiere a avut loc în frumosul Campidoglio. Au participat mai mulți invitați de onoare, printre care Francesco Lollobrigida, Ministrul Agriculturii din Italia, Roberto Gualtieri, Primarul Romei, și reprezentanți din Republica Moldova, inclusiv domnul Vadim Moțarschi, Primul Secretar al Ambasadei Republicii Moldova în Italia.

Este demn de menționat că Vinăria Fautor a primit recunoaștere specială din partea “Iter Vitis” pentru realizările lor remarcabile. De asemenea, alte vinării din Moldova, precum Vinăria Criova, Chateau Vartely, Vinăria Purcari, Vinăria Asconi și Vinăria Timbrus, au obținut 7 medalii de aur, inclusiv cele 3 medali exclusiviste “Grand Gold” din concurs.

“Succesul vinurilor moldovenești din această competiție subliniază eforturile neobosite ale industriei viticole în producerea de vinuri de înaltă calitate. Aceste realizări sunt o dovadă a angajamentului Moldovei de a obține recunoaștere internațională și de a se afirma ca reprezentant important al țării.” – a menționat Vadim Moțarschi, Primul Secretar al Ambasadei Republicii Moldova din Roma.

Prin participarea la această competiție, vinurile moldovenești și-au propus nu doar să intensifice schimbul de cunoștințe și tehnologie cu producătorii italieni, ci și să se alinieze la tendințele pieței europene și să promoveze vinurile cu Indicație Geografică Protejată (IGP) și Denominație de Origine Protejată (DOP). În plus, evenimentul a oferit o platformă excelentă pentru a evidenția potențialul turistic viticol al Moldovei. Elizaveta Breahnă, directorul interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului, a subliniat importanța acestei participări ca mijloc de promovare a vinurilor unice ale Moldovei și de conectare cu pasionații de vin.

În prima jumătate a anului 2023, vinăriile din Republica Moldova s-au remarcat în 14 competiții internaționale, câștigând impresionantele 268 de medalii de aur și 177 de medalii de argint. Aceste realizări reprezintă o parte importantă a strategiei de marketing pentru renumita marcă națională de vin, “Vinul Moldovei. O legendă vie.”

Iter Vitis sărbătorește cu mândrie succesul remarcabil al vinurilor moldovenești la cea de-a 21-a Competiție Internațională de Vin “Città de Vino”. Aceste realizări nu doar evidențiază excelența industriei viticole din Moldova, ci și întăresc angajamentul său de a produce vinuri excepționale care încântă iubitorii de vin din întreaga lume. Ca susținători ai sectorului viticol moldovenesc, așteptăm cu nerăbdare continuarea creșterii și recunoașterii internaționale a acestuia.